Norsk institutt for kulturminneforsknings konserveringsavdeling inviterer til frokostwebinar 4. november for fagfeller og kolleger i Norden for å fortelle om ulike prosjekter på metodeutvikling innenfor konserveringsfaget.

Konservering
Vi undersøker, behandler, forsker på og gir råd om kunst, interiør og bygninger.
Analyser og dokumentasjon
Undersøkelse av maleteknikk, materialanalyser og avanserte fotografiske metoder
Malerikonservering
NIKUs konserveringsavdeling tilbyr tjenester innen malerikonservering og restaurering av malerier og andre typer malte overflater.
Restverdiredning
NIKU kan bidra med kunnskap om førstehjelp til våte, nedsotete og skitne kunstgjenstander og kulturminner.
Historiske interiør, tapeter og veggdekor
NIKU kan bistå med konservering og restaurering av limfargedekor og tapet, samt behandling av hele interiør.
Konservering av kirkekunst, inventar og kalkmalerier
Bevaring og konservering av kirkekunst er en kjernekompetanse i NIKU.
Fargeundersøkelse
Ønsker du kunnskap om hvordan bygningen du eier har sett ut tidligere? NIKU har omfattende kunnskap om materialer og farger.
Muralmalerier og mosaikk
NIKU tilstandsvurderer og konserverer fresker, kalkmalerier, moderne veggmalerier og mosaikk.
Murgård
Er du eier av, eller beboer i, en murgård som du ønsker å ta godt vare på? NIKU gir råd ved rehabiliteringer av murbygninger, og kan bistå med tips til antikvarisk korrekt fargesetting eller gjøre fargeundersøkelser på din murgård.
Moderne kunst og samtidskunst
NIKU utfører tilstandsvurdering og konservering av moderne kunst og samtidskunst for museer, næringsliv eller private eiere
Krigsminner
NIKU jobber med og kan tilby tverrfaglig kompetanse på materielle og immaterielle krigsminner fra perioden 1940-45, og den kalde krigen.

Kontakt oss
Kjersti er leder for konserveringsavdelingen og kan svare deg på spørmål om NIKUs konserveringsarbeid.
Kontakt KjerstiProsjekter
Her er noen eksempler på arbeid vi har gjort.
Siste nytt

Invitasjon til frokostwebinar om metodeutvikling for konservatorer

Fargerike Lillesand – en fargeundersøkelse i den hvite kystbyen
Den karakteristiske trehusbebyggelsen i Lillesand har ikke alltid vært hvit. Konservatorer fra NIKU skraper nå frem de opprinnelige fargene i den idylliske Sørlandsbyen.

NIKU lanserer beredskapstelefon for kulturhistoriske bygg og inventar
Eiere, forvaltere og brannvesenet kan nå kontakte NIKUs beredskapstelefon hvis kirker og verna bygninger er utsatt for brann, flom eller andre hendelser som krever akutte tiltak. NIKUs eksperter på restverdiredning vil da gi råd i hvordan man skal gå fram for å minimere skader.

To nominerte til årets tidsskriftartikkel
«Faenskapets skaperglede: Demonveggen i Sauherad» av NIKUs Elisabeth Andersen og Susanne Kaun, og «Medvirkningsideologiens inntog i byplanleggingen – en invitasjon til grubling» som NIKU-forsker Joar Skrede har skrevet sammen med Bengt Anderson fra OsloMet er nominert til årets tidsskriftartikkel av Universitetsforlaget.

Ásbjǫrn á mik – nytt runefunn fra Oslo
For tredje gang på halvannen måned har arkeologene gjort et nytt runefunn i Oslo. Denne gangen er åtte runer ristet inn i et grovt utskåret trestykke. Beskjeden har ingen lest siden 1200-tallet. Hva melder fortiden denne gang?

Lager modell av tapt alterskap fra 1400-tallet ved bruk av digitale metoder
I den barokke altertavlen i Lade middelalderkirke er det innfelt sju bemalte relieffer av alabast. Alabastpanelene er fra 1400-tallet, og stammer fra et tapt alterskap av engelsk opprinnelse. Nå har forskere fra NIKU laget et digitalt forslag til hvordan det tapte alterskapet kan ha sett ut.

Unike runefunn i Middelalderparken
På én uke fant arkeologer to gjenstander med runer i Middelalderparken i Oslo. Den ene er av bein, og er det første runebeinet som er funnet i hovedstaden på over førti år. Det andre er en runepinne med tekst på både norrøn og latin.

Graffiti forteller om selvoppfattelse i middelalderen
Karen Langsholt Holmqvist har forsket på hvordan menneskene i middelalderens syn på seg selv kommer til syne i datidens grafitti, som man finner på både kirkevegger og i gravkamre. 23. november disputerer hun ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Universitetet i Oslo

Overraskende datering på demonveggen i Sauherad kirke
Kalkmaleriene på korbuen i Sauherad kirke, også kalt demonveggen, har vært en gåte siden veggen ble restaurert i 1940. Dekoren har blitt antatt å være fra 1600-tallet, men ingen har kunnet plassere den i en kunsthistorisk sammenheng, eller funnet dens like.
Ny forskning har avdekket at denne fascinerende og samtidig uforståelige dekoren er langt yngre enn tidligere antatt. NIKU-forskerne konkluderer med at den må ha blitt skapt av konservator Gerhard Gotaas i årene 1940-41.

Bedre beredskap i historiske bygg
Når brann eller vann står i fare for å skade historiske bygg, er det helt nødvendig at bygningsforvaltere og brannpersonal har kunnskap om bygget. NIKU bistår kirker og andre eiere av historiske bygg i å lage beredskapsplaner i tilfelle en ulykke skulle skje.