NIKUs konservatorer kan feire at to års møysommelig restaureringsarbeid er i havn. Alf Rolfsens fasademosaikk på Kommunenes hus har blitt plukket ned, restaurert og så remontert. Bit for bit.

Digital arkeologi
NIKU bruker høyteknologiske løsninger i forbindelse med arkeologiske registreringer, kartlegging, dokumentasjon og bevaring.
Geofysiske undersøkelser
Ved bruk av geofysiske undersøkelsesmetoder kan vi undersøke arkeologiske lokaliteter uten fysiske inngrep.
Registrering av kulturminner med drone
NIKU er sertifisert som droneoperatør og tilbyr registrering, terrengmodellering, overvåking og dokumentasjon av kulturminner med droner.
Laserskanning
Laserskanning kan være et viktig tillegg til dokumentasjon av kulturminner, og har vist seg som en nøyaktig og kostnadseffektiv metode til dokumentasjon og overvåking av ulike kulturminnetyper.
Bildebasert modellering
NIKU tar på seg de fleste typer formidlings- og dokumentasjonsprosjekter. I vårt arbeid kombinerer vi det beste fra fotogrammetri, laserskanning og tradisjonell dokumentasjon av kulturminner.
Krigsminner
NIKU jobber med og kan tilby tverrfaglig kompetanse på materielle og immaterielle krigsminner fra perioden 1940-45, og den kalde krigen.

Prosjekter
Her er noen eksempler på våre oppdrag som vi er stolte over
Forskningsprosjekter
Vi forsker på tema rundt digitale kulturminner
Siste nytt

Siste mosaikkstein lagt!

Tunet på Havrå. 3D-modell som verktøy i museumsarbeid
Med hjelp av 12 000 høyoppløselige bilder har NIKU laget en 3D-modell av alle de 36 bygningene i tunet på Havrå. Modellen skal Museumssenteret i Hordaland bruke til forvaltning, formidling og forskning.

Gjorde fantastiske arkeologiske funn med georadar
I fjor høst påviste arkeologer en rekke hittil ukjente graver og bosetningsspor som ikke lengre er synlig for det blotte øye. Flere steder langs Trondheimsfjorden har arkeologene nemlig kjørt georadar, og gjenfunnet kulturminner som lenge har vært borte. Funnene kan bidra til å kaste lys over statsdannelsen, rikssamlingen og religionsskiftet i Norge for tusen år siden.

Kjører georadar på storgårder i Trondheimsfjorden
I et stort samarbeidsprosjekt skal arkeologer undersøke flere steder kjent fra Trøndelags historie med georadar. Det moderne utstyret hjelper arkeologene å se ned under bakken på jakt etter forhistorien. Prosjektet starter denne uka med undersøkelser på Storfosna ytterst i Trondheimsfjorden og fortsetter uken etter på Vinne i Verdal.

Lovende resultat etter georadarforsøk ved Nidarosdomen
På oppdrag fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) har arkeologer fra NIKU gjennomført georadarundersøkelse foran Nidarosdomen. Resultatet er lovende og viser potensiale for videre undersøkelser rundt kirken.

Utvikler robotgeoradar
Denne høsten starter et helt nytt kapittel innen arkeologisk geofysikk. I samarbeid med AutoAgri og Guideline Geo / MALÅ skal NIKU nå bygge et motorisert, selvkjørende geofysikksystem. Målet er å effektivisere arkeologiske registreringene på dyrket mark.

Lovende resultater med arkeologisk geofysikk på Island
I sommer har arkeologer fra NIKU gjort en rekke geofysiske undersøkelser på Island. Selv om mye av arbeidet gjenstår, kan de allerede nå fastslå at undersøkelsene har vært svært vellykkede.

Med georadar i Vesterveg
For andre år på rad bidrar arkeologisk mannskap fra NIKU med digital spisskompetanse på Island. Flere lokaliteter skal undersøkes med georadar.

Hva skjuler seg i bakken rundt Selje kloster?
Øya Selja har en unik plass i fortellingen om kristningen av Norge. Nå har NIKU gjort arkeologiske undersøkelser med hjelp av georadar og termografi fra drone for å finne ut hvilke spor fra øyas tidlige historie som skjuler seg under bakken.

Båtgrav fra vikingtid oppdaget med georadar på Øyesletta i Kvinesdal
Ved bruk av georadar har NIKUs arkeologer funnet en båtgrav fra vikingtiden på Øyesletta i Kvinesdal. Undersøkelsene har blitt gjort som en del av forarbeidet til Nye Veiers bygging av ny E39, og er en del av forskningsprosjektet "Arkeologi på nye veier".