I løpet av perioden 2014-2020 ble nær 10 000 m² av Trondheim sentrum undersøkt arkeologisk, i forbindelse med rehabiliteringen av Torvet. Resultatene er samlet i boka «Torvet i Trondheim», som ble sluppet denne uka på Museumsforlaget.

Arkeologi
Vi gjennomfører arkeologiske undersøkelser i de norske middelalderbyene, middelalderske kirker, kirkegårder, kloster- og borganlegg.
Utgravninger og funn
NIKU har gjennomført over 1000 arkeologiske utgravninger i Norge siden 1994.
Kulturlagsovervåkning
Arkeologer ved NIKU har lang erfaring med kulturlagsovervåking.
Skjelettanalyse (osteoarkeologi)
De fysiske levningene av våre forfedre er et særdeles viktig arkeologisk og kulturhistorisk kildemateriale.
Arkeologiske undersøkelser av kirkesteder og kirkegårder
NIKU har ansvar for å gjennomføre arkeologiske undersøkelser av kirker og kirkegårder fra middelalderen.
NIKUs arkeologiblogg
NIKUs arkeologer skriver om store og små funn på NIKUs arkeologiblogg.
Krigsminner
NIKU jobber med og kan tilby tverrfaglig kompetanse på materielle og immaterielle krigsminner fra perioden 1940-45, og den kalde krigen.

Kontakt oss
Lise-Marie er avdelingsleder for arkeologi, og svarer gjerne på spørsmål om prosjekter eller tjenester.
Kontakt Lise-MarieProsjekter
Her er noen av jobbene vi gjør og har gjort.
Siste nytt

Ny bok om Torvet i Trondheim

Dette sier runene som ble funnet i Oslo
Hele elleve gjenstander med runer eller runelignende tegn er funnet i Middelalderparken det siste året.

Kjører georadar på storgårder i Trondheimsfjorden
I et stort samarbeidsprosjekt skal arkeologer undersøke flere steder kjent fra Trøndelags historie med georadar. Det moderne utstyret hjelper arkeologene å se ned under bakken på jakt etter forhistorien. Prosjektet starter denne uka med undersøkelser på Storfosna ytterst i Trondheimsfjorden og fortsetter uken etter på Vinne i Verdal.

Lovende resultat etter georadarforsøk ved Nidarosdomen
På oppdrag fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) har arkeologer fra NIKU gjennomført georadarundersøkelse foran Nidarosdomen. Resultatet er lovende og viser potensiale for videre undersøkelser rundt kirken.

Byttehandel og beiling langs norskekysten i 10 000 år
Utveksling av kunnskap og kompetanse, byttehandel og beiling. Kirkhellaren på Sanna i Træna er i realiteten Norges eldste møteplass, tatt i bruk for om lag 10 000 år siden.

Hvordan så Stavanger ut da Domkirken ble bygd?
Ett år etter de arkeologiske utgravningene i Stavanger domkirke har arkeologene nå analysert materialet. Resultatet er et tydeligere bilde av hvordan Stavanger var før Domkirken ble bygd på 1100-tallet.

Utgravning ved Katedralskolen i Trondheim
Arkeologer fra NIKU gjennomfører nå en arkeologisk undersøkelse i forbindelse med utbygging av nytt skolebygg i skolegården til Katedralskolen i Trondheim.

Undersøker historiefortellingen i bergkunsten i en større kontekst
Å kunne fortelle historier ved hjelp av bilder er i dag en selvfølgelighet, men i et historisk langtidsperspektiv er dette et relativt nytt grep. Jan Magne Gjerde, arkeolog og forsker fra NIKUs nordområdeavdeling, er i gang med et spennende forskningsprosjekt der han sammen med andre forskere skal se på historiefortellingen i bergkunst.

Den største arkeologiske skandalen noensinne?
Kronikk av Anna Petersén om kirkeruinene i Søndre gate: Vårt fagmiljø må håndtere å formidle store funn, vi må tørre å dele hypoteser, men også stå inne for at de kan endres i takt med nye resultater.

Lovende resultater med arkeologisk geofysikk på Island
I sommer har arkeologer fra NIKU gjort en rekke geofysiske undersøkelser på Island. Selv om mye av arbeidet gjenstår, kan de allerede nå fastslå at undersøkelsene har vært svært vellykkede.