Denne uken borer forskere hull i mursteiner fra ulike vegger i Akershus slott. Målet er å datere de ulike fløyene for å finne ut når og i hvilken rekkefølge borganlegget ble bygget.

NIKUs forskning favner problemstillinger og temaer knyttet til hele instituttets faglige virksomhet.
Denne uken borer forskere hull i mursteiner fra ulike vegger i Akershus slott. Målet er å datere de ulike fløyene for å finne ut når og i hvilken rekkefølge borganlegget ble bygget.
31. oktober inviterer NIKU til et nasjonalt fagseminar om ekstremhendelser og eldre bebyggelse.
I fjor høst påviste arkeologer en rekke hittil ukjente graver og bosetningsspor som ikke lengre er synlig for det blotte øye. Flere steder langs Trondheimsfjorden har arkeologene nemlig kjørt georadar, og gjenfunnet kulturminner som lenge har vært borte. Funnene kan bidra til å kaste lys over statsdannelsen, rikssamlingen og religionsskiftet i Norge for tusen år siden.
Denne våren inviterer Institutt for arkeologi, konservering og historie, UiO, Kulturhistorisk museum og Norsk institutt for kulturminneforskning til en seminarrekke om forskning og formidling på vikingtid og middelalder.
Hvordan håndterer fredelige naboer kulturarv fra krigsområder? Hvordan blir støtte og tiltak kanalisert og organisert, og hvilken betydning har fortellinger om kulturarv i den politiske økonomien knyttet til krigen i Ukraina? NIKU har fått midler fra JPI Cultural Heritage for å lede et internasjonalt forskningsprosjekt som skal gi svar på dette nettopp dette.
At forskning er matnyttig, det kan bevises med en helt ny kokebok. Den er laget i samspill mellom forskere, forfattere, fotografer, jegere og ikke minst kokker. Og det handler om gåsa og fuglen som gourmetmat.
Gikk du glipp av noen av innleggene under NIKUs forskningsuke 21.-25. november 2022? Alle de 21 innleggene er tilgjengelig som opptak her og på vår YouTube-kanal.
NIKU gjentar suksessen fra de to forrige årene, og inviterer 21.-25. november til en hel uke med digitale frokostseminar om kulturminneforskning.
De to siste årene har forskningsprosjektet Biokuma sett på vilkårene for å drive småskala matproduksjon i Norge og Sverige, og med Hedmark og Värmland som studieområder. Selv om interessen for å kjøpe lokalt og økologisk produsert er økende, er det likevel vanskelig for små produsenter å drive økonomisk lønnsomt.
Høsten 2022 er Ted Grevstad-Nordbrock fra Iowa State University gjesteforsker hos NIKU. Oppholdet finansieres gjennom den prestisjefylte Fulbright-ordningen. Han jobber med temaene kulturarvspolitikk og administrasjon, og skal studere politikk og integrering knyttet til vern av historiske bygningsmiljøer i Oslo.
NIKU og PARKAS samarbeidspartnere inviterer til et todagers sluttseminar for forskerprosjektet PARKAS. Forskergruppen skal adressere hvordan bedre samfunnstillit til miljøvernpolitikk og -forvaltning i nasjonalparker er grunnleggende for å oppnå bærekraftsmål.
Hvordan sikre bærekraftig byomforming av tidligere industriområder i eller nært sentrum? Dette var tema under et fagseminar i regi av forskere fra NIKU, TØI, SINTEF og NMBU i mars. Deltakerne kom fra bevaringspraksis til planlegging. Gjennom seminaret var målet å inspirere deltakerne til å nyttiggjøre forskingsresultatene i sitt arbeide for en mer helhetlig tenking i arealplanleggingen.