IKU har et kontor med i Trondheim med flere erfarne arkeologer.

Trondheim

NIKU har et kontor med i Trondheim med flere erfarne arkeologer.

NIKUs kontor i Trondheim har ansvaret for arkeologiske prosjekter i middelalderbyen. Vi tar også på oss andre oppdrag innenfor kulturminnevern, enten det gjelder overvåking, registrering, dokumentasjon og oppmåling eller planarbeid.

 

Sjøbodene langs NidelvaDe eldste bevarte bryggene i Trondheim ligger langs elva mellom Gamle bybro og Bakke bru, og de er stort sett fra 1700-tallet. Foto: Sara Langvik Berge.

Les mer om NIKUs arkeologitjenester eller ta en titt på arkeologibloggen.

Her finner du NIKU Trondheim

Kontoret er, sammen med Riksantikvarens distriktskontor, lokalisert i Kjøpmannsgata 1b i nærheten av Nidarosdomen.

NIKU distriktskontor Trondheim
Kjøpmannsgt. 1b
7013 TRONDHEIM

Telefon: 47306529/  92 26 67 79 / 40 49 44 15

Lise-Marie Bye Johansen

Kontakt oss

Lise-Marie er fungerende kontorleder i Trondheim og kan svare på dine spørsmål

Kontakt

Prosjekter

Nyhetsartikler

Spillebrikke med runeinnskrift funnet i Trondheim

I forbindelse med reparasjon av et gammelt kloakkrør under veien i Erling Skakkes gate 9 utførte arkeologer fra NIKU i fjor en hasteundersøkelse av middelalderlag som ville bli forstyrret av anleggsarbeidet. Et overraskende funn var en spillebrikke med runeinnskrift.

Ny bok om Torvet i Trondheim

I løpet av perioden 2014-2020 ble nær 10 000 m² av Trondheim sentrum undersøkt arkeologisk, i forbindelse med rehabiliteringen av Torvet. Resultatene er samlet i boka «Torvet i Trondheim», som ble sluppet denne uka på Museumsforlaget.

Håper å finne en av Trondheims middelaldergater

I bakgården til Trondheims gamle posthus er NIKU nå i ferd med å grave ut et område i utkant av middelalderbyen, og i den forbindelse kanskje finne både en av byens eldste gater og svaret på hvorfor noen gravde ned en sølvskatt i åkeren her for nesten 1000 år siden.

En unik kirkearkeologisk utgravning

En vandrende kirke, nedgravde offer og avhuggede kattepoter. Det høres kanskje ut som en kriminalroman, men nå er rapporten fra Søndre gate-utgravningen i 2016-2017 i Trondheim klar.

Undersøkelsene har avslørt flere faser av tidlig urban bosetning med husdyrhold og spesialisert metallhåndverk, avløst av fem faser av trekirker med tydelig rituell gjenbruk av bygningsdeler og kirkeinventar, og det som kan være Olav den helliges Klemenskirke.