I sommer har arkeologer fra NIKU gjort en rekke geofysiske undersøkelser på Island. Selv om mye av arbeidet gjenstår, kan de allerede nå fastslå at undersøkelsene har vært svært vellykkede.

I sommer har arkeologer fra NIKU gjort en rekke geofysiske undersøkelser på Island. Selv om mye av arbeidet gjenstår, kan de allerede nå fastslå at undersøkelsene har vært svært vellykkede.
Øya Selja har en unik plass i fortellingen om kristningen av Norge. Nå har NIKU gjort arkeologiske undersøkelser med hjelp av georadar og termografi fra drone for å finne ut hvilke spor fra øyas tidlige historie som skjuler seg under bakken.
Ved bruk av georadar har NIKUs arkeologer funnet en båtgrav fra vikingtiden på Øyesletta i Kvinesdal. Undersøkelsene har blitt gjort som en del av forarbeidet til Nye Veiers bygging av ny E39, og er en del av forskningsprosjektet "Arkeologi på nye veier".
Ved Gjellestad i Halden har NIKU funnet et langhus på nær 60 meter, samt en rekke andre bygninger og graver. Funnet bekreftet det forskerne allerede trodde – stedet der skipsfunnet ble gjort i 2018 har vært et sentralt sted i jernalder og vikingtid. Nå begynner forskningsprosjektet som skal gi svar på gåtene i Gjellestads historie.
Denne uka undersøkes høvdingssetet på Borg på Vestvågøy i Lofoten med georadar. Borg har trolig vært et av landsdelens viktigste maktsentra i jernalderen, og tidligere arkeologiske undersøkelser har avdekket en rekke kulturminner her.
NIKU har nå satt i gang arkeologiske undersøkelser i Kirkhellaren på Sanna. Undesøkelsene er et ledd i forskningsprosjektet «ARCAVE: constructing baselines of coastal ecosystem change from ARchaeological CAVE deposits» som varer fra 2021 til 2023.
Vestfold og Telemark fylkeskommune og Norsk institutt for kulturminneforskning har skrevet under den aller første rammeavtalen for bruk av geofysiske metoder i arkeologi i Norge.
Georadardata kan fortelle bønder mer om grunnforhold og hvor dreneringsgrøftene ligger under matjorda.
Geofysikk: - Fra å studere enkeltstående gravmonumenter eller arkeologiske løsfunn går vi nå i retning av å kunne kartlegge hele forhistoriske landskap.
Oppdagelsen av tre haller under bakken i Borre i Vestfold beviser at området har vært enda viktigere i skandinavisk historie enn det forskerne allerede visste, skriver en forskningsgruppe fra NIKU, Vestfold og Telemark fylkeskommune og LBI ArchPro. Funnene ble gjort med georadar, og ble nylig presentert i en forskningsartikkel i tidsskriftet Antiquity.