Nye resultater viser at Gjellestad utviklet seg til å bli et maktsenter og høystatussted i vikingtid. Nå er resultatene publisert i Antiquity.

Nye resultater viser at Gjellestad utviklet seg til å bli et maktsenter og høystatussted i vikingtid. Nå er resultatene publisert i Antiquity.
Det er over 100 år siden en vikingskipsgrav ble åpnet i Norge. - Dette blir spennende for oss alle uansett om en er arkeolog eller bare middels historieinteressert, sier vikingskipsekspert Knut Paasche.
Gjellestadskipet er helt tydelig fra vikingtiden, kunne Kulturhistorisk museum fortelle i dag. – Det er gledelig at undersøkelsene beviser hypotesene fra da vi fant skipet med georadar i 2018, sier Knut Paasche, som leder NIKUs avdeling for digital arkeologi.
Funnet av et minst 1000 år gammelt skip på Edøy i Møre og Romsdal har vakt stor begeistring både nasjonalt og internasjonalt. I likhet med Gjellestadskipet ble Edøyskipet funnet ved hjelp av georadar. I en ny sak på forskning.no forklarer NIKUs Manuel Gabler hvordan teknologien fungerer.
Spenningen stiger. Neste uke slipper arkeologene til på Gjellestad.
Finner arkeologene mer på vinteren? Nye georadarundersøkelser skal gi svar.
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen fikk sammen med et fullsatt Brygga kultursal i Halden en orientering om funnet av skipet og hva som skjer videre.
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) og Norges nye riksantikvar kommer for å lære mer om Gjellestadskipet tirsdag 20. november kl 13 i Halden. Publikum er også velkommen på Brygga Kultursal.
Ved hjelp av nyutviklede motoriserte georadarsystemer kunne NIKUs arkeologer gjøre noen store oppdagelser på Gjellestad. Men hvordan virker det egentlig og hva skjer videre?
Her er en film om funnet og prosessen.