NIKU og PARKAS samarbeidspartnere inviterer til et todagers sluttseminar for forskerprosjektet PARKAS. Forskergruppen skal adressere hvordan bedre samfunnstillit til miljøvernpolitikk og -forvaltning i nasjonalparker er grunnleggende for å oppnå bærekraftsmål.

Forskning
NIKU forsker på kulturarv og hvordan vi tar vare på kulturminner. Instituttet dekker en stor bredde av fagdisipliner som arkitektur, sosiologi, etnologi, samfunnsgeografi, arkeologi og konservering, i tillegg til realfag og teknologi.
NIKUs forskning
I NIKU forsker vi på kulturarv og hvordan vi tar vare på kulturminner. Her kan du lese mer om hvilke tema vi prioriterer i perioden fram til 2023.
Vitenskapelige artikler
På denne siden finner du et utvalg av NIKUs sist publiserte vitenskapelige artikler.
Strategiske instituttsatsinger (SIS)
NIKUs strategiske instituttsatsinger er områder vi forsker på som er av spesiell interesse for miljøsektor og forvaltning. Per 2019 er NIKUs instituttsatsinger forvaltning, by og bygning.
Forskningsprosjekter
NIKUs forskning omfatter større og mindre prosjekter, gjerne i samarbeid med andre forskningsinstitusjoner både nasjonalt og internasjonalt.

Prosjekter
Siste nytt

PARKAS sluttseminar 1.-2. juni 2022: «Building trust in environmental policy as a catalyst for a green transition»

Bærekraftig byomforming på dagsorden
Hvordan sikre bærekraftig byomforming av tidligere industriområder i eller nært sentrum? Dette var tema under et fagseminar i regi av forskere fra NIKU, TØI, SINTEF og NMBU i mars. Deltakerne kom fra bevaringspraksis til planlegging. Gjennom seminaret var målet å inspirere deltakerne til å nyttiggjøre forskingsresultatene i sitt arbeide for en mer helhetlig tenking i arealplanleggingen.

Frokostseminar: – Hvordan kan vi møte konsekvensene av klimaendringene?
19. mai kan du få lære mer om NIKUs forskning på klima og kulturarv, med utgangspunkt i seks ulike prosjekt. Det digitale seminaret er i regi av miljøalliansen CIENS og er åpent for alle.

To nominerte til årets tidsskriftartikkel
«Faenskapets skaperglede: Demonveggen i Sauherad» av NIKUs Elisabeth Andersen og Susanne Kaun, og «Medvirkningsideologiens inntog i byplanleggingen – en invitasjon til grubling» som NIKU-forsker Joar Skrede har skrevet sammen med Bengt Anderson fra OsloMet er nominert til årets tidsskriftartikkel av Universitetsforlaget.

Europeisk forskningsstøtte til NIKU-prosjekt om nomadiske samfunn
Marius Warg Næss fra NIKUs nordområdeavdeling ved Framsenteret har som en av ni norske forskere fått tildelt forskningsstøtte fra det Det europeiske forskningsrådet (ERC). De neste fem årene skal han studere hvordan komplekse politiske maktstrukturer utvikles fra småskala samarbeidsgrupper i nomadiske samfunn.

Forsker på naturbaserte løsninger i klimatilpasning
Kan naturen selv brukes som verktøy i kampen mot klimaendringene? Forskningsprosjektet NaturAct, finansiert av Norges Forskningsråd og ledet av NGI, har som mål å finne gode naturbaserte løsninger for klimatilpasning ved sikring av sårbare landskaper og kulturmiljøer.

Workshop om småskala og bærekraftig landbruk
Bøndene som driver med småskala matproduksjon har en hverdag preget av hardt arbeid og mange utfordringer. Hvordan kan vi sikre at varierte og mangfoldige produksjonsformer, som kan ivareta både kultur og natur, er en mulighet også i framtida? Dette var tema for første workshop i forskningsprosjektet Biokuma.

Langhus på 60 meter funnet med georadar nær Gjellestadskipet
Ved Gjellestad i Halden har NIKU funnet et langhus på nær 60 meter, samt en rekke andre bygninger og graver. Funnet bekreftet det forskerne allerede trodde – stedet der skipsfunnet ble gjort i 2018 har vært et sentralt sted i jernalder og vikingtid. Nå begynner forskningsprosjektet som skal gi svar på gåtene i Gjellestads historie.

Se opptakene fra NIKUs forskningsuke
Gått glipp av noen av innleggene fra NIKUs forskningsuke? Vi legger ut opptakene her, samt mer informasjon om prosjektene som blir presentert.

Graffiti forteller om selvoppfattelse i middelalderen
Karen Langsholt Holmqvist har forsket på hvordan menneskene i middelalderens syn på seg selv kommer til syne i datidens grafitti, som man finner på både kirkevegger og i gravkamre. 23. november disputerer hun ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Universitetet i Oslo