I Bjørvika, rett utenfor vannspeilet i middelalderparken, har arkeologer fra NIKU nylig avdekket restene etter et svært bryggefundament. Nå lurer de på om det kan være kongens brygge fra tidlig 1300-tallet.

I Bjørvika, rett utenfor vannspeilet i middelalderparken, har arkeologer fra NIKU nylig avdekket restene etter et svært bryggefundament. Nå lurer de på om det kan være kongens brygge fra tidlig 1300-tallet.
Som et ledd i formidlingsarbeidet på Middelalderparken-prosjektet, har arkeologer fra NIKU vært på besøk til flere Oslo-skoler for å gjennomføre et undervisningsopplegg om arkeologi, middelalderen og Middelalderparken-prosjektet.
I forbindelse med Bergen kommunes planarbeid med Bybanen i Bergen, skal NIKU og Norconsult gjennomføre prøveboringer på 23 punkter i Middelalderbyen Bergen de neste ukene. Målet med boringene er å undersøke bevaringsforholdene for arkeologiske kulturminner.
I løpet av perioden 2014-2020 ble nær 10 000 m² av Trondheim sentrum undersøkt arkeologisk, i forbindelse med rehabiliteringen av Torvet. Resultatene er samlet i boka «Torvet i Trondheim», som ble sluppet denne uka på Museumsforlaget.
Hele elleve gjenstander med runer eller runelignende tegn er funnet i Middelalderparken det siste året.
I et stort samarbeidsprosjekt skal arkeologer undersøke flere steder kjent fra Trøndelags historie med georadar. Det moderne utstyret hjelper arkeologene å se ned under bakken på jakt etter forhistorien. Prosjektet starter denne uka med undersøkelser på Storfosna ytterst i Trondheimsfjorden og fortsetter uken etter på Vinne i Verdal.
På oppdrag fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) har arkeologer fra NIKU gjennomført georadarundersøkelse foran Nidarosdomen. Resultatet er lovende og viser potensiale for videre undersøkelser rundt kirken.
Utveksling av kunnskap og kompetanse, byttehandel og beiling. Kirkhellaren på Sanna i Træna er i realiteten Norges eldste møteplass, tatt i bruk for om lag 10 000 år siden.
Ett år etter de arkeologiske utgravningene i Stavanger domkirke har arkeologene nå analysert materialet. Resultatet er et tydeligere bilde av hvordan Stavanger var før Domkirken ble bygd på 1100-tallet.
Arkeologer fra NIKU gjennomfører nå en arkeologisk undersøkelse i forbindelse med utbygging av nytt skolebygg i skolegården til Katedralskolen i Trondheim.
Å kunne fortelle historier ved hjelp av bilder er i dag en selvfølgelighet, men i et historisk langtidsperspektiv er dette et relativt nytt grep. Jan Magne Gjerde, arkeolog og forsker fra NIKUs nordområdeavdeling, er i gang med et spennende forskningsprosjekt der han sammen med andre forskere skal se på historiefortellingen i bergkunst.
Kronikk av Anna Petersén om kirkeruinene i Søndre gate: Vårt fagmiljø må håndtere å formidle store funn, vi må tørre å dele hypoteser, men også stå inne for at de kan endres i takt med nye resultater.