NIKU_follobanen
Laftehus NIKU-arkeologer flytter et laftehus fra middelalderen i traseen til den nye Follobanen

Follobaneprosjektet

Den nye Follobanen Oslo-Ski går gjennom middelalderbyen Oslo, i et område hvor det har vært jernbane siden 1870-tallet. I perioden 2013-2018 utførte NIKUs arkeologer utgravninger av middelalderbyen i traseen for jernbanekulverten.

De arkeologiske undersøkelsene var de største i middelalderbyen Oslo på over hundre år. Det ble avdekket et stort antall bygninger, gateløp og annen infrastruktur som vannrør og brønner,  dyrkningsspor, innhegninger – og ikke minst tusenvis av gjenstander.

NIKU gjennomfører fremdeles noen mindre arkeologiske undersøkelser rett utenfor Follobane-traséen, med Bane NOR som tiltakshaver.

 

 

  • Status
    Under arbeid
  • Oppdragsgiver
    Bane NOR

Siste nytt

Arkeologiformidling i Osloskolen

Som et ledd i formidlingsarbeidet på Middelalderparken-prosjektet, har arkeologer fra NIKU vært på besøk til flere Oslo-skoler for å gjennomføre et undervisningsopplegg om arkeologi, middelalderen og Middelalderparken-prosjektet.

Unike runefunn i Middelalderparken

På én uke fant arkeologer to gjenstander med runer i Middelalderparken i Oslo. Den ene er av bein, og er det første runebeinet som er funnet i hovedstaden på over førti år. Det andre er en runepinne med tekst på både norrøn og latin.

Nye utgravninger i Gamlebyen

– Nå får vi undersøkt et område som er et tomrom i vår kunnskap om middelalderbyen, sier prosjektleder Mark Oldham. Gjennom høsten og vinteren skal arkeologer fra NIKU gjennomføre nye undersøkelser i Gamlebyen i Oslo.