Utgravinger Follobanen - Oslos historie
Follobaneprosjektet NIKUs utgravninger av middelalder-Oslo har gitt ny kunnskap om byens tidlige historie. Foto: NIKU

NIKU vil skrive Oslos historie på nytt!

Funnene fra Follobaneutgravingene har gitt så mye ny kunnskap om Oslo i middelalderen, at byhistorien må skrives på nytt. Dette setter NIKU nå i gang med!

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

Follobaneutgravningene har gitt ny kunnskap om Oslo

Fra 2013 til 2018 gravde arkeologer fra NIKU opp sporene etter Oslo slik byen var i sine første århundre. Dette var den største arkeologiske undersøkelsen av middelalderbyen på over hundre år. I løpet av perioden fant arkeologene bygninger, gateløp, vannrør, innhegninger, dyrkningsspor, bolighus og samlingshus, og tusenvis av gjenstander!

– Funnene fra Follobaneprosjektet har gitt oss så mye ny kunnskap om hvordan folk levde i Oslo i middelalderen, at vi rett og slett må oppdatere byens tidlige historie, sier NIKUs Stefka G. Eriksen.

Utgravningen av området rundt bispeborgen i Gamlebyen var en del av Follobaneprosjektet. Utgravningen ble gjort på bestilling av Riksantikvaren og finansiert av Bane NOR, og har vært de største i middelalderbyen på over 100 år.

Stefka Eriksen
Stefka G. EriksenStefka G. Eriksen er litteratur- og kunsthistoriker hos NIKU, og prosjektleder for den kommende boka om Oslos historie.

En helhetlig fortelling om Oslos tidlige historie

Stefka G. Eriksen er litteratur- og kunsthistoriker hos NIKU, og en av fire som utgjør redaksjonen for boka. Med seg har hun Egil Lindhart Bauer, arkeolog hos NIKU og prosjektleder for utgravningene,  Håvard Hegdal, arkeolog hos NIKU, samt Morten Stige, som er kunsthistoriker og jobber for byantikvaren i Oslo. Lindhart Bauer og Hegdal har vært involvert i utgravningene og tolkningen av funnene, mens Eriksen og Stige har sittet i styringsgruppen for prosjektet.

Den planlagte boka skal ta for seg hele Oslos tidlige historie, fra etablering av byen på 1000-tallet til den store bybrannen i 1624. Målet er å dele kunnskap om hvordan datidens mennesker bodde, spiste, skaffet inntekter, lagde allianser, forstod verden og skapte mening i hverdagen.

– Boka vil ikke bare basere seg på arkeologiske kilder, men også litteratur, lovmateriale, arkitektonisk og historiske kilder. For å skrive de ulike delene av boka skal vi hente inn om lag tretti av de beste forskerne på disse ulike feltene, legger Eriksen til.

Utgivelse samtidig med åpning av Follobanen

Hun og resten av redaksjonen ønsker at boka skal bli en praktbok, rik på illustrasjoner og med et lett tilgjengelig språk. Med andre ord den perfekte gaveboka for alle med interesse for norsk middelalder.  NIKU håper at dette ambisiøse prosjektet gir et nytt blikk på middelalderhistorien! Boka er planlagt ferdig i 2022, samtidig som den nye Follobanen åpner!

Har du lyst til å lese mer om funnene fra Follobaneprosjektet? Her finner du nyhetsartikler fra utgravningene!