Historiske interiører og veggdekor

NIKU kan bistå med konservering og restaurering av limfargedekor og tapet, samt behandling av hele interiør.

Gode oppbevaringsmiljøer og skånsom behandling har avgjørende betydning for å sikre lang levetid og verdi på interiører med veggmalerier, dekor eller tapeter.

I NIKU har vi kompetanse, metodikk og teknologi til å sikre historiske interiører for fremtiden. Det gjelde både behandling av generelt forfall og mer kompliserte skader, eller tilbakeføring til original fargebruk og dekor.

Vi vurderer tilstand og finner egnet behandling for ditt interiør. Vi kan også tilby rådgivning i tilknytning til renhold og miljø, samt bygnings- og fargehistoriske undersøkelser.

Konkret behandling kan være fastlegging av løs maling, rensing, utbedring av hull og revner og retusjering.

NIKU utfører også restverdiredning og skadeutbedring ved brann, vannlekkasje osv. I tillegg har instituttet bred forskerkompetanse på dette området og har både et nasjonalt og internasjonalt nettverk knyttet til forskning på historiske materialer og metoder.

Skrivergarden HovinNIKU utførte i 2017 et omfattende restaureringsarbeid på tapet, brystninger og himling fra 1700-tallet.
TingstugoDekor i himling malt av telemarksmaleren Ola Hanson i 1789. Dekoren er malt med en dreven hånd og var opprinnelig fargesterk. Nå er fargene dempet av sot og smuss - her ser dere dekoren før behandling.
Borgestad gårdRokokkodekorert lerretstrekk i «Bispinnens kammer», nå spisestue på Borgestad gård. Dekoren i frihåndsteknikk dateres på stilistisk grunnlag til 1760-tallet.
Christina Spaarschuh

Kontakt oss

Christina kan hjelpe deg med konservering og restaurering av historisk interiør og veggdekor.

Kontakt

Prosjekter

Nyhetsartikler

Slik har du aldri før sett muralmaleriene i Oslo rådhus

Den vakre monumentalkunsten i Oslo rådhus har gjennom årene gledet publikum og beriket Oslo. Utstrakt bruk av Rådhuset til offentlig representasjon og markeringer har bidratt til skader og slitasje på kunstverkene. Nå har NIKU i samarbeid med Kulturetaten ved Oslo kommunes kunstsamling og rådhuset gjennomført et pilotprosjekt for digital dokumentasjon av muralmaleriene for å kartlegge motivene, original teknikk og tilstand.