Salen på Skrivergarden Hovin restaurert

Torsdag 10. august ble salen på Skrivergarden Hovin i Ullensaker gjenåpnet etter omfattende restaureringsarbeid på tapet, brystninger og himling.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

Pressemelding fra Riksantikvaren

Salen i Skrivergarden Hovin har unike tapeter fra 1700-tallet, som har stått nærmest uendret siden gården ble bygd. Etter et halvt års møysommelig arbeid er nå tapeter og brystninger satt tilbake i salen, ferdig restaurert.

Arbeidene er utført av (NIKU) Norsk institutt for kulturminneforskning og murer Terje Berner, maler Axel Dahlgren og snekker Göte Andersson. Arbeidene har foregått i nært samarbeid med eierne av gården og Akershus fylkeskommune. Riksantikvaren har finansiert restaureringen av salen, gjennom tilskudd på cirka 3,5 millioner kroner.

Sjelden sal

Salen på Hovin er spesiell fordi den har stått så urørt, og interiører i denne klassen er det svært få igjen av i Norge. Veggene i salen har store panoramatapeter med slagscener, blomster- og fuglemotiv.

DetaljDetalj fra tapetene i salen etter restaurering. Foto: Turid Årsheim, Riksantikvaren
FuglemotivTapetene på Hovin har vakre fugle- og blomstermotiv. Her er en fugl før restaurering. Foto: Turid Årsheim, Riksantikvaren

Under malingen på himlinger og brystninger lå dessuten den opprinnelige dekoren slik den har stått sammen med tapetene da de var nye. Her skjulte det seg kineserier – dekorasjoner med kinesiske motiver, som var særlig populære på 1700-tallet.

Dette er gjort

Tapeter og brystningspaneler har for første gang blitt tatt ut av rommet og fraktet til NIKUs atelier i Oslo. Der har tapetene blitt forsterket, renset og retusjert, og himlingen har langt på vei fått tilbake sin opprinnelige fargesammensetning.

Kineseriene på brystningspanelene, som var skjult bak maling, har igjen kommet til syne. Alt er satt på plass tilbake i salen på den fredete Skrivergarden Hovin.

KineseriEt av kineseriene som konservatorene har avdekket i salen på Hovin. Kineserier, dekorasjoner med kinesiske motiver, var særlig populære på 1700-tallet. Foto: Turid Årsheim, Riksantikvaren
AvdekkingUnder malingen på himlinger og brystninger lå den opprinnelige dekoren fra 1700-tallet. Her jobber malerikonservator Nina Kjølsen Jernæs fra NIKU med å fjerne overmalingen på brystpanelene. Foto: Turid Årsheim, Riksantikvaren

Skrivergarden Hovin

Hovin ble bygd som en embedsmanns gård, for en sorenskriver, og var med det en sentral gård i området. Man antar at gården ble bygget i 1762.

NyåpningGjester samler seg i den nyåpnede salen på Hovin. Himlingen har fått tilbake den opprinnelige fargesammensetningen, tapetene har blitt restaurert, og dekoren på brystningspanelene er igjen synlig. Foto: Turid Årsheim, Riksantikvaren
HovedbyggetHovedbygningen på Skrivergarden Hovin ble fredet allerede i 1923. Foto: Turid Årsheim, Riksantikvaren