Arkeologiske utgravinger i Oslo har gitt ny kunnskap om osloborgernes liv i middelalderen. I boka «Det gamle Oslo 1000–1624» kan man lese om alt fra byens fysiske utforming til innbyggernes hverdag, helse og religiøse liv.
Prosjekter
NIKU har spisskompetanse på kulturminner, og vi utfører store og små oppdrag på vegne av private og offentlig aktører.
Nyhetssaker
Ny bok fra NIKU: – De siste ti årene har vært en gullalder for kunnskap om det gamle Oslo
Møt malerikonservatoren: Konservering av malt kirkekunst
5 i NIKU: Christina jobber med konservering av kirkekunst og utvikling av nye metoder innen konserveringsfaget.
Møt arkeologen – steinbra forskning
Jan Magne har jobbet med bergkunst i 25 år, og de siste 5 årene i NIKU. Han har deltatt i mange bergkunstprosjekter, har jobbet med kulturressursforvaltning av bergkunst og på store arkeologiske utgravninger.
Møt arkeologen: På utgraving i middelalderbyen Oslo
5 I NIKU: Trond Engen er en av NIKUs mest erfarne middelalderarkeologer, og har vært med på de fleste utgravinger i Middelalderbyen i Oslo.
Møt arkeologen: 30 år i felt for NIKU
5 i NIKU: Gjennom sine 30 år i NIKU har Alexander Rory Dunlop vært med på mange forskjellige middelalderbyutgravinger, spesielt i middelalderbyen Bergen.
Møt kunsthistorikeren: Med hjerte for kirkekunst
5 i NIKU: I 17 år har Elisabeth Andersen jobbet med kirkekunst og kirkeinteriør i NIKU. Hun har gjennom årene forsket på alt fra middelalderske alterskap, svevende dåpsengler til kalkmalerier og glassmalerier.
NIKU 30 år – direktøren har ordet
I opphavstider ble Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) skilt ut fra Riksantikvaren (RA). Det er uvisst om det var fra hode, bein eller armer NIKU ble formet av RA sin kropp, men det var med mål om å skape et forskningsmiljø. I urtider var ikke forskningsmiljø knyttet til klima eller sirkulær økonomi, det siktet til et kulturelt fellesskap. Dette inngår i NIKUs mytologi.
Mannen i brønnen på Sverresborg var blond, blåøyd og fra Agder
Analyser av skjelettet som ble hentet ut av brønnen på Sverresborg i Trondheim i 2016 kaster nytt lys over en dramatisk historie fra kong Sverres saga. Nå vet forskerne hvor gammel mannen var, hvordan han så ut og hvor i Norge han var fra.
Nå vet forskerne når Fløan kapell ble bygget, og hvem byggherren var
I et nytt dokumentasjonsprosjekt ved Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har forskere undersøkt tømmeret fra den tapte middelalderkirken Fløan kapell på Skatval. Nye dendroprøver har nå gitt svar på når den spesielle kirken ble bygget, og av hvem.
Slik fant NIKU «den forsvunnede» Hamarkaupangen med georadar
Georadarundersøkelser ser ut til å ha gitt svar man har lett etter i flere tiår. Ved hjelp av detaljerte geofysiske undersøkelser kan man se tydelige konturer av en middelaldersk bystruktur med bygninger, bygårder, passasjer og gater på domkirkeodden på Hamar. Nå er endelig alt etterarbeid med detaljerte analyser og tolkninger ferdigstilt. Rapporten er tilgjengelig i NIKUs vitenarkiv -BRAGE.
30 år med Skulpturlandskap Nordland – hvordan står det til med kunstverkene?
Nordland fylkeskommune har engasjert Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) til å gjennomføre en omfattende tilstandsvurdering av 25 kunstverk i Skulpturlandskap Nordland.
Fant dyrefigur fra vikingtid på Island
NIKU har i flere sesonger deltatt på utgravningen av gården Fjörður i Seyðisfjörður på Island. Nå har arkeologer gjort et unikt funn av en utskåret dyrefgiur, trolig en leke, i et langhus fra vikingtiden. Se 3D-modellen NIKU har laget av figuren i denne saken.