Nordland fylkeskommune har engasjert Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) til å gjennomføre en omfattende tilstandsvurdering av 25 kunstverk i Skulpturlandskap Nordland.
Prosjekter
NIKU har spisskompetanse på kulturminner, og vi utfører store og små oppdrag på vegne av private og offentlig aktører.
Nyhetssaker
30 år med Skulpturlandskap Nordland – hvordan står det til med kunstverkene?
Fant dyrefigur fra vikingtid på Island
NIKU har i flere sesonger deltatt på utgravningen av gården Fjörður i Seyðisfjörður på Island. Nå har arkeologer gjort et unikt funn av en utskåret dyrefgiur, trolig en leke, i et langhus fra vikingtiden. Se 3D-modellen NIKU har laget av figuren i denne saken.
Middelalderens Vestre strete – ikke lenger på ville veier
I sagaene er veien beskrevet som en av Oslos mest betydningsfulle, men inntil nylig har den vært feilplassert på kartet. Ny forskning har endret dette.
Arkeologisk geofysikk på kartet
NIKU har sammen med NTNU Vitenskapsmuseet, Vestfold fylkeskommune, Arkeologisk museum Universitetet i Stavanger og Møre- og Romsdal fylkeskommune, laget en åpen karttjeneste med oversikt over utførte arkeologiske georadaroppdrag i Norge. Nesten 2000 hektar er nå undersøkt og tilhørende 300 rapporter tilgjengeliggjort gjennom siden Argin.no.
NIKU til Mongolia: Hvordan oppstår imperier fra små gjetergrupper?
En sommerjobb i Mongolia er fjernt for mange. 1. juli reiser to NIKU-forskere til Mongolia for å studere hvordan komplekse politiske maktstrukturer utvikles fra småskala samarbeidsgrupper i nomadiske samfunn.
Nye funn på Selja: Angelsaksisk steinkirke avdekket ved Norges eldste helgenkult?
Ferske undersøkelser har påvist restene av en eldre steinkirke i ruinen til St. Sunnivakirken på Selja. Bygningen har murverk og konstruksjonstrekk som er karakteristisk for angelsaksisk byggetradisjon og kan være en av Norges aller første murte steinbygninger.
Gjerdeformidling på Tønsbergsdagen
20. juni ble 50 års jubileet for Tønsbergdagen markert i Tønsberg sentrum. NIKU deltok med formidlingstand på Vektertorvet. Der kunne folk få vite mer om NIKUs pågående utgravingsprosjekt og se arkeologiske gjenstander som er funnet så langt.
Arkeologiske undersøkelser – polarhistorisk mysterie på Kvitøya
Riksantikvaren og Sysselmesteren på Svalbard har gitt en sjelden tillatelse til å gjennomføre arkeologiske undersøkelser på Kvitøya. Det er kun mulig å komme i land på Kvitøya noen få uker i året, og i august drar NIKU av gårde. Kanskje vil også et polarhistorisk mysterie bli løst.
Høringssvar: Riksantikvarens håndverkstrategi
Det er viktig at håndverkere har en kompetanse og en bevissthet som gjør at de bidrar til å verne om kulturarven og også møte klimautfordringene på en god måte, skriver vi i dette høringssvaret.
To år med beredskapstelefonen
To år etter opprettelsen av beredskapstelefonen, har NIKU opparbeidet seg mange erfaringer. Disse erfaringene ble delt med ansatte i fylkeskommunen som var på kurs i regi av Riksantikvaren 6. juni.
Revidert veileder til verdibergingsplan for kirker
På vegne av Riksantikvaren (RA) har NIKU og Hovedorganisasjonen Kirkens Arbeidsgiverorganisasjon (KA) laget en veileder for arbeidet med å lage verdibergingsplan for kirker.
Digital bevaring av verdensarv på Røros
Taubanestasjonen ved Christianus Sextus gruve er ikke formelt fredet og står i fare for å rase sammen. NIKU har på vegne av Byantikvaren i Røros gjort en fullstendig 3D-dokumentasjon av taubanestasjonen. Dette for å sikre at viktig historisk informasjon ikke går tapt