Nå kan publikum oppleve utgravningen lag for lag og i 3D.

Klemenskirken
NIKUs arkeologer har siden begynnelsen av september 2016 arbeidet med et spennende område ved Søndre gate i Trondheim sentrum. Ved en forundersøkelse høsten 2015 fant man deler av en kirkegård og murverk som ble tolket som fundamentene etter en kirke. Kirken må ha blitt oppført en gang tidlig på 1000-tallet, men både kirken og kirkegården går ut av bruk ca. 1200 da området blir tatt over av vanlig bosetning. Blant gravene fantes det eksempler på gravskikker som man ikke har funnet ved tidligere utgravde middelalderske kirkegårder i Trondheim.
Mot slutten av 2016 ble det klart at arkeologene mener at dette er Olav den helliges Klemenskirke. Restene av en pall, eller mulig høyalter, i kirken ble vurdert som en arkeologisk sensasjon. Klemenkirken har hatt en grunnmur av stein med selve kirken har vært en trekirke. Utgravningen skulle vært avsluttet i desember 2016, men siden funnene var så oppsiktsvekkende har Riksantikvaren gått inn med flere midler for å utforske mer rundt området og noen spennende resultater fra under kirken.
Det var en stor nasjonal og internasjonal interesse rundt klemenskirkeutgravningen pågikk frem til midten av juli 2017. Det har nå blitt bygd et besøkssenter rundt kirkeruinene.
Følg utgravningen på prosjektets facebookside.
- Status Under arbeid
- Oppdragsgiver Koteng/ Riksantikvaren





