Ekstremværet «Hans» blåste i forrige uke gjennom et område med høy tetthet av kulturhistoriske bygninger. Her befinner blant annet mange av Norges 28 bevarte stavkirker seg. Fagfolk ved NIKUs beredskapstelefon står hver dag parat til å gi råd om hvordan man i best mulig grad kan begrense skadeomfanget på kulturhistoriske viktige bygninger og inventar.

Beredskap i historiske bygg
Som en del av et robust beredskap i historiske bygg, er det viktig å planlegge for ekstremhendelser, ha oppdaterte planverk og klare ansvarsområder.
Kirker og andre historiske bygg er utsatt for ekstremhendelser som eksempelvis skred, ulike vannskader og brann. I tillegg til forebygge og skademinimerende tiltak i form av tekniske og bygningsmessige tilpasninger, så er det organisatoriske en viktig del av den robuste beredskapen.
NIKU planlegger og gjennomfører møter på tvers av fagfelt og forvaltningsnivåer for å legge til rette for gode medvirkningsmøter der målet er todelt; skaffe en oversikt over dagens status og risiko, samt å se på mulige løsninger for å bedre beredskapen og lage verdibergingsplaner for inventar.
Media om prosjektet:
- Redd orgelet, la Maria gå! (Kronikk i Vårt Land, 14.04.20)
- Hvordan minimere skade på bygg og inventar hvis huset ditt brenner? (Artikkel i Bygg og bevar, 02.07.20)
Prosjektleder: Nina Kjølsen Jernæs
- Status Under arbeid
- Finansiert av Riksantikvaren/KA - Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter
- Tidsperiode 2020-
