Vårens arkeologiske undersøkelser i Stavanger domkirke er avsluttet. Noe av det som har overrasket arkeologene mest er mengden spor etter bosetning på stedet fra før domkirken ble bygget.

Stavanger domkirke
NIKU foretar våren 2021 en arkeologi undersøkelse av tre kamre i Stavanger domkirkes krypkjeller i forbindelse med restaurering av kirken. Undersøkelsene foretas i samarbeid med Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.
Byggingen av Stavanger domkirke antas å ha startet på slutten av 1000-tallet, og sees ofte i sammenheng med opprettelsen av Stavanger bispesete.
I krypkjelleren under kirkeskipet finnes det blant annet trevirke, tekstiler og graver fra middelalderen, samt mur- og bygningsrester. Antageligvis har det også vært en eldre trekirke og kirkegård på stedet.
Levningene i krypkjelleren har potensiale til å besvare flere av de store spørsmålene i norsk middelalderforskning om rikssamlingsprosessen, kristningen, kultkontinuitet, bydannelse og etablering av Stavanger bispedømme.
De tre kamrene som undersøkes er valgt ut med tanke på å få mest mulig kunnskap om områdets eldste fase, og spor etter tidlige kirkebygg på stedet.
Undersøkelsen omfatter en bygningsarkeologisk overvåkning og dokumentasjon, en arkeologisk utgravning, og installasjon av miljøovervåkningsutstyr.
Prosjektleder: Halldis Hobæk
- Status Under arbeid
- Oppdragsgiver Riksantikvaren
- Tidsperiode 2021