Stavanger domkirke: Fagfolkene mener at dette trolig er en spillbrikke. Men hvordan havnet den i kjelleren i Stavanger domkirke?

Stavanger domkirke
NIKU foretar våren 2021 en arkeologi undersøkelse av tre kamre i Stavanger domkirkes krypkjeller i forbindelse med restaurering av kirken. Undersøkelsene foretas i samarbeid med Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.
Byggingen av Stavanger domkirke antas å ha startet på slutten av 1000-tallet, og sees ofte i sammenheng med opprettelsen av Stavanger bispesete.
I krypkjelleren under kirkeskipet finnes det blant annet trevirke, tekstiler og graver fra middelalderen, samt mur- og bygningsrester. Antageligvis har det også vært en eldre trekirke og kirkegård på stedet.
Levningene i krypkjelleren har potensiale til å besvare flere av de store spørsmålene i norsk middelalderforskning om rikssamlingsprosessen, kristningen, kultkontinuitet, bydannelse og etablering av Stavanger bispedømme.
De tre kamrene som undersøkes er valgt ut med tanke på å få mest mulig kunnskap om områdets eldste fase, og spor etter tidlige kirkebygg på stedet.
Undersøkelsen omfatter en bygningsarkeologisk overvåkning og dokumentasjon, en arkeologisk utgravning, og installasjon av miljøovervåkningsutstyr.
Prosjektleder: Halldis Hobæk
- Status Under arbeid
- Oppdragsgiver Riksantikvaren
- Tidsperiode 2021