Fagfolkene mener at dette trolig er en spillbrikke. Men hvordan havnet den i kjelleren i Stavanger domkirke?

Sjeldent funn i Stavanger domkirke – men hva er det?

Stavanger domkirke: Fagfolkene mener at dette trolig er en spillbrikke. Men hvordan havnet den i kjelleren i Stavanger domkirke?

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

Dette aller første funnet i Stavanger domkirke ble gjort allerede på befaringen i juni 2020.

Materialet er uvanlig. Gjenstanden ser med første øyekast ut som stein, men er laget av jet som er en slags stein av komprimert kull. Jet har mange av de samme kvalitetene som rav og har blitt brukt til blant annet smykker siden vikingtiden.

Jetbiten ble funnet da arkeologer fra Arkeologisk museum i Stavanger og Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) var på befaring under gulvet i juni i fjor.

Vil du vite mer om utgravningen i Stavanger domkirke?

 

Spillebrikke? Gjenstanden er laget av jet og ble funnet under befaring under gulvet i skipet i Stavanger Domkirke i 2020. Kan det være en sjakkbrikke fra middelalderen, og hvordan havnet den i så fall under kirkegulvet? Og hva forestiller motivet? En fugl eller en slags slange og et egg? Modell: Dag-Øyvind Solem, NIKU
Den antatte spillebrikken. Foto: Annette Øvrelid, UIS
SpillebrikkenEr det dekor vi ser på gjenstanden? Foto: Annette Øvrelid, UIS

Funnet i kjelleren 

 Det var Dag-Øyvind Solem fra NIKU som først la merke til brikken da han registrerte og samlet benrester som stod i fare for å bli ødelagt i videre arbeid.  

 – Da jeg krøp mellom midtgangen og et av sidekamrene så jeg denne steinen og plukket den opp fordi den skilte seg ut, sier Solem.  

 – Da jeg la merke til at den var dekorert tok jeg noen bilder av den og viste til de andrefortsetter Solem  

Se funnet i Stavanger domkirke Her forteller arkeolog Dag-Øyvind Solem litt om hva gjenstanden kan vøre og hvordan han fant den.

Er det en sjakkbrikke?  

 Senere tok Solem kontakt med Øystein Ekroll ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider som mente at dette kunne være en spillebrikke, kanskje en sjakkbrikke 

 – Deretter tok jeg kontakt med arkeolog og forsker Chris McLees hos NIKU som er ekspert på spillebrikker. Han var enig i tolkningen av gjenstanden som en mulig sjakkbrikke avslutter Solem. 

Det for øvrig funnet en antatt sjakkbrikke av jet tidligere i Skagen i Stavanger. Den kan sees helt til høyre i dette bildet på digitalt museum

 Hva tror du at det er?