Lijiang
Hus i Lijiang Gamlebyen i Lijiang i Kina

Kritisk kulturarvsforskning i Kina

NIKU er sterkt representert på konferansen ‘Heritage Across Borders’ som blir arrangert i Hangzhou i Kina fra den 1. – 6. september.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

Konferansen, som arrangeres av Association of Critical Heritage Studies (ACHS) som består av forskere og fagfolk som arbeider med kulturarv fra ulike perspektiver i hele verden.

Forvaltning av kulturminner på agendaen

Teamet for årets konferanse er Heritage Across Borders. NIKUs Torgim Sneve Guttormsen og Knut Fageraas skal lede en sesjon ved navn ‘Heritage Politics: Challenges for the 21st Century’s Heritage Management’. Sesjonen ser på fremtidige utfordringer for kulturminneforvaltningen.

I Guttormsens innlegg til sesjonen ser han på hvordan monumenter verden over – fra Canada og USA til Europa og Australia – oppført til minne om vietnamesiske båtflyktninger, viser til aspekter ved en type kulturarv assosiert med vandring og mennesker på flukt som utfordrer dagens og morgendagens institusjonelle kulturminneforvaltning og kulturarvspolitikk.

Fageraas sitt innlegg på samme sesjon diskuterer nasjonal versus lokal kulturminneforvaltning i nordområdene med Vardø som eksempel.

gatekunst - vardø
VardøKnut Fageraas bruker Vardø og deres erfaringer med Vardø restored som utgangspunkt for sitt bidrag på konferansen.

Norge og verdensarvskomiteen

Herdis Hølleland deltar med to innlegg på sesjonen ‘Heritage as competitive internationalism’.

I det første innlegget, «Competing on different grounds? Norway on the World Heritage Committee», ser hun på Norges deltagelse i verdensarvskomiteen.

I samme sesjon deltar hun, sammen med andre forskere fra Australia, med et innlegg som problematiserer hvordan Verdensarvkonvensjonens fareliste brukes politisk – her med Australia som eksempel.

 

Dolk - Bergen
DolkLaima Nomeikate diskutterer gatekunst i sitt innnlegg på 'Heritage Across Borders' i Kina. Fot0: By Dolk - Tatt selv, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18579613

Bergensk gatekunst i Kina

I sesjonen ‘Unsustainable Heritage? Change and Adaption across Borders’ tar Laima Nomeikaite kritisk kulturarvsforskning til Bergen, og nærmere bestemt gatekunsten til Dolk.

Hun problematiserer hvordan gatekunst blir sett på som kulturminner, og hvordan de kan, eller ikke kan bevares.

Last ned sammendrag av alle innleggene her (PDF)