Memento Restauratum! Historiske restaureringer av kirkeinteriører i Norge

Husk det er restaurert! I løpet av 1800-tallet skjdde det store endringer med kirkenes interiører. Forandringen var likeså, om ikke mer, inngripende enn reformasjonstidens endringer. Men også 1900-tallets restaureringspionérer satte sitt preg på kirkerommet. NIKU’s store satsningsprosjekt undersøker denne dynamikken.

Finansiert av

Norsk forskningsråd - Strategiske midler
  • Status
    Under arbeid
  • Tidsperiode
    2024 - 2026

De store endringene som skjedde i kirkeinteriørene på 1800-tallet, og de påfølgende restaureringene på 1900-tallet, har hatt stor betydning for hvordan vi oppfatter, tolker, ivaretar og restaurerer kirkekunsten.

Med 1900 tallets nye interesse for eldre kirkekunst ble mange kirkerom «tilbakeført» etter tidens tolkning av et middelaldersk eller barokk kirkerom, på bekostning av 1800-tallets innredninger. Veggmalerier ble gjenoppdaget og avdekket og eldre inventardeler tilbakeført, men til hvilken grad – av autentisitet og omfang – og ut ifra hvilke forutsetninger?

I MemRes undersøker vi hvordan restaureringene av kirkeinteriøret (kunst og inventar) ble gjennomført og begrunnet på 1900-tallet; og konsekvensene av 1900-tallets konserveringer på behandlinger og kunsthistoriske tolkninger i dag.

Et strategisk satsningsområde for NIKU

Memento Restauratum! er et av NIKUs strategiske forskningsprosjekter og vil foregå i perioden 2024 – 2026. Det gjennomføres gjennom tverrvitenskapelige samarbeid og metoder, der konservering kobles med kunsthistorie, og der metodikken kobler arkiv- og materialstudier med restaureringsteorier. Samtidig vil vi for første gang utviske grensene mellom de ulike overflatene i kirken og de ulike konserveringsprofesjonene på NIKU.

 

Resultater:

Medieval Murals in Norwegian Stone Churches i boka Medieval Murals. New Perspectives and Research Approaches

Susanne Kaun og Elisabeth Andersen diskuterer i denne artikkelen restaurering og konservering av veggmalerier i form av stratigrafi, maleteknikker og konserveringsbehandlinger sammen med kunsthistoriske studier for å gi ny kunnskap om middelalderens veggmalerier i norske steinkirker: når og i hvilket omfang fikk de norske steinkirkene veggmalerier? Hvilke motiver og dekor har vi bevart? Er det mulig å identifisere noen verksteder?

Artikkelen er en del av boken Medieval Murals. New Perspectives and Research Approaches (Mija Oter Gorenčič red.), en monografi som inkluderer 12 studier av europeiske middelalderske veggmalerier fra slutten av 1100-tallet til midten av 1400-tallet. Bokens fokus er blant annet på 1900-tallets behandling og tolkninger av disse.

Relevant lesning:

Demonveggen i Sauherad kirke

 

Bok om kalkmaleriBoken Medieval Murals. New Perspectives and Research Approaches, er et resultat av konferansen “Corpus Picturarum Muralium Medii Aevi” (University of Maribor, Ljubljana 2022). Boken inneholder 12 artikler om europeiske kalkmalerier fra middelalderen.
Alstadhaug kirkeJesu lidelse på korbuen i Alstadhaug kirke. Foto: Susanne Kaun

Nes kirke før og etter restaurering i 1962 Nes kirke, Ringerike, fikk etter brannen i 1888 et nygotisk interiør. I 1962 skulle kirken restaureres, og det ble bestemt at interiøret skulle «tilbakeføres» til slik den var i 1704. Riksantikvaren ga under tvil sin godkjenning. T.v. Nes kirke ca. 1900. Foto: Tomhav, Riksantikvaren. T.h. Nes kirke etter restaurering. Foto: Kirkebyggdatabasen

Overmalt alterskap fra middelalder Alterskapet (1490) i Mariakirken i Bergen, ble overmalt på 1600-tallet og igjen på 1860-tallet. Da Bjørn Kaland skulle konservere det i 1959, skrev han: «Det er fristende å trekke frem spørgsmålet om hva som er det viktigste, enten å bevare de spor historien har satt på en gjenstand, eller bevaringen av gjenstanden som den er skapt. Enten kan vi beholde skapet som det nu står med farvene fra 1860-årene. En annen mulighet er så langt som mulig å føre det tilbake til dets barokke utseende, eller vi kan gi det tilbake dets opprindelige farver». (Bjørn Kalands rapport, 14.05.1959, Bergen museum arkiv). Foto: t.v. Knudsen, Riksantikvaren, t.h. S. Kaun, NIKU

31. jan 2024

MEMID – Memoria e Identitá. Genoa, Italia.

Kristin Kausland: From Crowwned in Heaven to Crowned on Earth. The reuse of medieval sculpture in Lutheran churches in the North.

16. mar 2024

Norske kirkeakademiers Årsmøte, Gran.

Elisabeth Andersen: «En reise gjennom kirkerommenes historie»  

11. nov 2024

Seminar: Samtidskunst i møte med historiske kirker, Stavanger domkirke.

Elisabeth Andersen: «Ny kunst i gamle kirker” 

Kristin Kausland

Kontakt oss

Kristin Kausland er prosjektansvarlig for Memento Restauratum! Ta kontakt med henne hvis du har spørsmål.

Kontakt

Prosjektgruppe