Karin graver på Landmannstorget
Kirkegårdutgravningen på Landmannstorget I Skien graver NIKU fram kirkegården under Landmannstorget.

Sommer = arkeologisk høysesong

Sommeren er høysesong for arkeologiske utgravninger. NIKU graver denne sesongen fram en kirkegård under bussperrongene i Skien, middelalderens strandlinje og havneområde i både Oslo og Trondheim, og restene av Elgeseter kloster og munkenes hageanlegg.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken

Mens andre gleder seg til late dager i sola, ser NIKUs arkeologer fram til å komme seg ned i leire, stein og sand. NIKU har ansvar for undersøkelser av norske middelalderbyer, kirker og klostre på vegne av Riksantikvaren.

Kirkegården under bussperrongene

Undersøkelsen av Landmannstorget i Skien har pågått siden slutten av mai. Dette er den første systematiske undersøkelsen av kirkegården under bussperrongene som man har hatt lite kunnskap om fra før av. Det er NIKUs Tønsberg-kontor som har ansvar for utgravningen. Hver torsdag ettermiddag åpner de utgravningen for publikum, og hundrevis av Skiens beboere har alt vært på besøk i felt! De som vil følge denne utgravninga på nært hold kan melde seg inn i Facebook-gruppa «Kirkegårdutgravningen på Landmannstorget».

Anna Wändahl på Landmannstorget
LandmannstorgetArkeolog Wändahl graver fram en av gravene på Landmannstorget i Skien.

Elgeseter kloster, middelalderpollen og Trondheims skjulte strandlinje

I Trondheim er NIKU i gang med to omfattende arkeologiske undersøkelser. Den første er «kikkehullsutgravningen» av Elgeseter kloster på Øya. Gjennom å grave på utvalgte punkter ser augustinerklosteret fra 1100-tallet for første gang dagens lys på over hundre år. Ikke bare leter arkeologene her etter klosteret i seg selv, de håper blant annet å finne pollenspor som kan si noe om hva munkene dyrket, få mer kunnskap om hva området ble brukt dit – og muligens finne levningene etter Harald Hardråde.

I Kjøpmannsgata 36-38 i Midtbyen i Trondheim skal Kjøpmannsgata Ung Kunst få sitt eget bygg. Før dette skjer skal NIKU se om man finner spor etter byens skjulte strandlinje. Utgravninga er en unik sjanse til å få kunnskap om byens tidlige historie, og området er en viktig puslespillbrikke i forståelse av hvordan byen har blitt formet. Siden dette er et område med mye sand og usikre bevaringsforhold, bli det naturvitenskapelige etterarbeidet en ekstra spennende del av prosjektet.

Resultater fra disse utgravningene deles forløpende av NIKUs Trondheims-kontor i Facebook-gruppa «Arkeologi i Trondheim». Her legges det også ut andre bilder og oppdateringer som handler om middelalderarkeologi i Trondheim.

Kjøpmannsgata
Kjøpmannsgata 36-38Denne tomta rommer sannsynligvis Trondheims skjulte strandlinje. Foto: Ingrid N. Halvorsen
Plantegning av Elgeseter kloster fra 1773, laget av Gerhard Schøning.
Elgeseter klosterDisse plantegningene av Elgeseter kloster fra 1773 er laget av Gerhard Schøning.

Brygger og båter i Bispevika

I Bispevika i Oslo samarbeider vi med Norsk Maritimt Museum (lenke) om en sølete og våt opplevelse, når Oslos tidlige havneområde undersøkes. Museet har ansvar for den første delene av utgravningene, hvor man undersøker restene fra midten av 1500-tallet og oppover, mens NIKU har ansvar for middealderdelen av havna. NIKU har enda ikke kommet i gang for fullt her, men gleder seg til jakta på brygger, båter og bosetning i Bispevika.

3D-modell av Klemenskirken
Klemenskirken i 3DNIKU har lansert en nettsider hvor du kan oppleve utgravningen av Klemenskirken digitalt.

Hungrig på mer kunnskap om middelalderen? Fortvil ikke!

Formidling av funn fra de ulike utgravningene deles underveis på Facebook, på arkeologibloggen, på vår arkeologi-Instagram og her på NIKUs hjemmesider. For de som er ivrig på å lære enda mer om middelalderarkeologi så har vi laget en digital versjon av Klemenskirkeutgravningen. Her du se 3D-modeller, rekonstruksjoner og selv «grave» deg lag for lag nedover.

Ikke mettet enda? Disse fem «funfacts»-en om Oslo i middelalderen er noe å imponere med på sommerfester.

God arkeologisommer!