Rikt dekorert kirke På veggene finner man blant annet ansikter, fragmenter av figurer, border, innvielseskors og ranker, samt flere inskripsjoner.

Kalkmalerier i Trondenes middelalderkirke

Hvordan har veggene i Trondenes kirke vært dekorerte til forskjellige tider? Det forsøker Elisabeth Andersen og Susanne Kaun å finne ut av ved kartlegging av kirkas mange kalkmalerier. 1. november holder de innlegg om tema på Trondenesdagene.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken

Susanne Kaun og Elisabeth Andersen er i forbindelse med kalkmaleriprosjektet rundt i norske middelalderkirker og registrere kalkmalerier. Denne uken gikk turen til Trondenes kirke i Harstad. Her viste det seg å være mye spennende på veggene: flere skip – malt og risset, ansikter, fragmenter av figurer, border, innvielseskors og ranker, samt flere inskripsjoner. Alle kalkmaleriene ble målt og registeret.

Hvordan har kirken til forskjellige tider vært dekorert? Hva er bildene eller fragmentenes meningsinnhold? Når er de forskjellige kalkmaleriene fra? Hvor i kirken befinner de seg? Dette er blant de mange spørsmålene Susanne og Elisabeth stiller seg i møte med kalkmalerier i våre middelalderkirker.

På «Trondenesdagenene» 1. november er det mulig å høre dem fortelle om hva de så og fant i Trondenes kirke.

Verdens nordligste steinkirke fra middelalderenKunsthistoriker Elisabet Andersen sørger for at alle kalkmaleriene i Trondenes kirke, som er verdens nordligste steinkirke fra middelalderen, blir dokumentert.
Malte og rissete skipKonservator Susanne Kaun undersøker noen av skipene på veggene - som både er malt og risset.