Dåpsengel fra Brunkeberg kirke i Telemark.
Dåpsengel Fra Brunkeberg kirke i Telemark.

Svevende dåpsengler

Svevende dåpsengler dukker opp rundt midten av 1600-tallet i Nord-Tyskland, og hadde sin storhetstid på 1700-tallet. I løpet av de første tiårene av 1700-tallet spredte de seg til Sverige, Danmark og litt senere til Norge.

Dåpsengler er utskårede engler i tre, bemalte og forgylte, og kan heises opp og ned fra taket. I hendene holder de et dåpsfat og i noen tilfeller kan de også holde en basun, palmekvist, bok eller skriftbånd. Englene variere i lengde fra ca. 50 cm til ca. 160 cm.

I tillegg til de svevende dåpsengler finnes det stående og knelende dåpsengler. Disse vil bli undersøkt senere.

I dette forskningsprosjektet undersøker kunsthistoriker Elisabeth Andersen de skandinaviske svevede dåpsenglene; når og hvorfor dukker de opp i våre kirker? Hva slags utforming får de i Skandinavia? Hvorfor slo de de ikke like godt an i Danmark? Og hvorfor de ble så upopulære?

  • Status
    Under arbeid
  • Oppdragsgiver
    NIKU
  • Tidsperiode
    2018-2020
Voss,_dåpsengel,_AMH_2007
Dåpsengel fra Voss kirke I Voss kirke, Hordaland henger en dåpsengel slik Tidemand malte han i 1855 - et kritthvitt blikkfang i det jordfargede kor-interiøret. Da var det 35 år siden dåpsengelen ble "hidbragt fra København" for 100 rdr. Med en overlegen mine vender han seg vekk fra menigheten og setter sitt kjølige blikk i dåpsfølget. Den bølgete luggen blåses bakover og det flaskegrønne, flagrende draperiet skjuler knapt den marmoraktige, spenstige kroppen. Uanfektet bærer han en laubærkrans med dåpsfat, mens de detaljerte vingene gjør seg klare for sitt neste vingeslag. Foto: A.M Hoff.
Dåpsengel fra Borre
Dåpsengel fra Borre kirke Dåpsengelen i Borre kirke. En av landets vakreste dåpsengler henger i Borre kirke i Vestfold. Den store, gulkledde engelen kom til kirken på slutten av 1700-tallet. Her hang hun omtrent i hundre år før hun fløy til kirkens eier grev Wedel Jarlsberg, som i 1898 skjenket henne til Universitetets Oldsaksamling. I forbindelse med en større restaurering av kirken i 1928 dalte dåpsengelen igjen ned i Borre kirke. Her har hun hengt siden, men med en bedre heisanordning. Tidligere hang hun i en snor fra taket, og hver gang det skulle være dåp, måtte kirkesangeren gripe engelen i det ene benet og med kraft trekke henne ned i passe høyde, noe som kunne virke nokså komisk i stundens alvor.
Brunkeberg kirke
Brunkeberg kirke