Forskere fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) bidrar inn i den storstilte digitaliseringen av den spanske rideskole i Wien.
Den spanske rideskole Den spanske rideskole er det største senteret for klassisk ridekunst i verden, og ligger i Wien i Østerrike (SNL). Her fra stallen i Piber. Foto: LBI ArchPro

Unik verdensarv digitaliseres med norsk hjelp

Forskere fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) bidrar inn i den storstilte digitaliseringen av den spanske rideskole i Wien.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

Den spanske rideskolen i Wien i Østerrike er det største senteret for klassisk ridekunst i verden og ble grunnlagt i 1572. Rideskolen ble oppført på UNESCO’s liste over menneskets immaterielle kulturarv i 2015.

Rideskolen består av en stor bygningsmasse spredd i og rundt den østeriske hovedstaden, samt store beitearealer rund Piber i Sør-Østerrike der hestene er oppdrettet.

Nå skal alle bygninger heldigitaliseres av forskningsprosjektet LBI-ArchPro prosjektet som NIKU har vært den del av siden 2010.

LBI-ArchPro har jobbet med utvikling av registrerings og dokumentasjonsmetoder for arkeologiske undersøkelser og dokumentasjon av bygninger og andre stående kulturminner igjennom en årrekke.

– Verdifulle erfaringer ervervet i Norge og ikke minst gjennom det store dokumentasjonsprosjekt av hele Sveagruva på Svalbard er trukket inn i dette prosjektet i Østerrike, og NIKU’s personell har vært med på arbeidet, forsker i avdeling for Digital arkeologi i NIKU, Erich Nau.

Se mer om prosjektet på https://piber.srs.at

Vil lage en digital sikkerhetskopi Viktig at vi får et tidsbilde (en slags sikkerhetskopi) som viser nøyaktig hvordan anlegget så ut ved et visst tidspunkt.
Erich NauErich er arkeolog og forsker hos NIKU. Foto: NIKU

Et mangfold av teknologier i bruk

I prosjektet rundt bygningsmassen til Den Spansk Rideskolen brukes det en rekke ulike teknologier.

– Husene dokumenteres gjennom høyoppløselig 3D-laserskanning fra både bakke og luft ved bruk av en såkalt RiCopter, som er en laserskanner montert på en drone.  Husene bygges opp digitalt basert på insamlede data ved hjelp av 3D modellering, sier Nau.

– I tillegg til dokumentasjon av alle strukturer over bakken kjøres det magnetometer og georadar for å dokumentere eldre deler av anlegget som ligger skjult under bakken samt andre arkeologiske spor. De store beitearealene på og rundt rideskolen har ikke blitt utsatt pløying og arkeologien under bakken har dermed gode bevaringsforhold. Det er en unik mulighet til å studere arkeologien, sier Nau

Målet er en full dokumentasjon som kan vise hele bygningsmassen og landskapet med terrenget rundt. Det vil så bli mulig å besøke anlegget en nettside: https://piber.srs.at/.

– Etter hvert vil betrakteren kunne flytte seg rundt i modellen, inn og ut av bygningene, og gjøre seg kjent med anlegget på nett, sier Nau.

Han mener dette blir spesielt viktig i lys av pandemisituasjonen som hindrer både reiser og det å møtes fysisk.

Rideskolen består av en stor bygningsmasse spredd i og rundt den østeriske hovedstaden, samt store beitearealer rund Piber i Sør-Østerrike der hestene er oppdrettet.
PiberRideskolen består av en stor bygningsmasse spredd i og rundt den østeriske hovedstaden, samt store beitearealer rund Piber i Sør-Østerrike der hestene er oppdrettet. Foto: LBI ArchPro
Dronen med scannerutstyr. I bakgrunnen direktør for LBI ArchPro Prof. Dr. Wolfgang Neubauer
Dronen med scannerutstyr. I bakgrunnen direktør for LBI ArchPro Prof. Dr. Wolfgang Neubauer. Foto: LBI ArchPro

Vil lage en digital sikkerhetskopi

Målet er å formidle disse unike bygningsskattene.

– Men like viktig er at vi får et tidsbilde (en slags sikkerhetskopi) som viser nøyaktig hvordan anlegget så ut ved et visst tidspunkt, sier Nau.

Det vil også bli mulig å i detalj følge med og overvåke anlegget om det skjer endringer eller skader over tid.

– Dette siste er spesielt viktig i en tid hvor vi ser store klimatiske endringer som påvirker bygningsmassen.

NIKU’s innsats her er viktig, da vi sammen med en rekke andre forskningsinstitusjoner rundt om i Europa har vært i front når det gjelder denne type dokumentasjon.