Arkeologer tror de har funnet rester av Vestre strete

Arkeologer tror de har funnet rester av Vestre strete

Og det viser seg at en av Oslos eldste gater har en annen beliggenhet enn man tidligere har trodd.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

Nylig ble en del av en middelaldersk gate avdekket på sørsiden av Bispegata i forbindelse med graving rundt nytt trikkespor.

Arkeologene fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) overvåker arbeidet og mener nå at gaten kan være en del av Vestre strete.

Arkeologer har lenge lett etter Vestre strete

Vestre strete var en viktig gate i middelalderens Oslo. Den er nevnt i flere kilder, men det har vært mye debatt rundt beliggenheten og arkeologene har ikke klart å plassere traseen nøyaktig.

Basert på tidligere utgravninger har det likevel vært foreslått at Vestre strete gikk fra Kongsgården til Hallvardskirken.

Det nye funnet utfordrer nå denne tolkningen og gir stretet en annen plassering i byen.

Nylig ble en del av en middelaldersk gate avdekket på sørsiden av Bispegata i forbindelse med graving rundt nytt trikkespor. Arkeologene fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) overvåker arbeidet og mener nå at gaten kan være en del av Vestre strete. Arkeologer har lett etter Vestre strete i flere hundre år Vestre strete var en viktig gate i middelalderens Oslo. Den er nevnt i flere kilder, men det har vært mye debatt rundt beliggenheten og arkeologene har ikke klart å plassere traseen nøyaktig. Basert på tidligere utgravninger har det likevel vært foreslått at Vestre strete gikk fra Kongsgården til Hallvardskirken. Det nye funnet utfordrer nå denne tolkningen og gir stretet en annen plassering i byen.
Vestre streteRester av en av Oslos hovedgater i middelalderen. Foto: Sara Langvik Berge, NIKU
Arkeologer har lett etter Vestre strete i flere hundre år Vestre strete var en viktig gate i middelalderens Oslo. Den er nevnt i flere kilder, men det har vært mye debatt rundt beliggenheten og arkeologene har ikke klart å plassere traseen nøyaktig. Basert på tidligere utgravninger har det likevel vært foreslått at Vestre strete gikk fra Kongsgården til Hallvardskirken. Det nye funnet utfordrer nå denne tolkningen og gir stretet en annen plassering i byen.
GateutgravningGateløpet fra middelalderen kommer frem i lys ved hjelp av arkeolog Nora Front Furan. Foto: Sara Langvik Berge, NIKU

Fra Kongen og direkte til Biskopens dør?

Det nye funnet ser ut til å avkrefte at Vestre strete endte opp ved Hallvardskatedralen.

Retningen tilsier at stretet gikk fra Kongsgården og direkte til en sideinngang i Bispeborgen langs Bispegata.

Arkeologene gjorde også en rekke små gjenstandsfunn i forbindelse med gravingen av stretet.

De håper nå at røntgenbilder skal kunne avsløre innholdet i en lærpung som dukket opp rett ved det middelalderske gateløpet.

Utgravningen gjøres på vegne av Bymiljøetaten i Oslo kommune og med dispensasjon fra Riksantikvaren.