Grav fra middelalderen For første gang er det påvist at kirkegården i kongsgårdruinen på Avaldsnes har vært i bruk siden middelalderen.

Funn av middelaldergraver på Avaldnes

For første gang er det funnet graver fra middelalderen i kongsgårdruinen på Avaldsnes. Men et nytt mysterie har også dukket opp: Ble disse individene gravlagt før eller etter hanseatene angrep?

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

NIKU undersøkte våren 2020 kongsgårdsruinene på Avaldsnes, og fant flere skjelettgraver. I mange av gravene fant vi moderne gjenstander, som krittpiper og skjorteknapper. Men noen av gravene lignet mistenkelig på graver middelalderen.

Nå har karbondateringer bevist at de er nettopp det.

– Dette er første gang vi påviser middelaldergraver på Avaldsnes, noe som så klart er veldig spennende, forteller prosjektleder og arkeolog Kristine Ødeby.

Kristine ØdebyArkeolog Kristine Ødeby har vært prosjektleder for NIKUs arbeid på kongsgården på Avaldsnes.

De to gravene som er undersøkt har blitt datert til 1280-1300 eller 1360-1380. Om gravene tilhører den første eller andre perioden er veldig interessant. Kongsgården ble angrepet av hanseatene i 1368, og i 1380 sluttet den å fungere som administrativt sentrum, og mistet sin maktposisjon.

– Ble våre individer gravlagt før eller etter hanseatenes angrep? spør Ødeby

– Dersom det var før, ble de kanskje begravet under gulvet i den delen av kongsgården vi kaller Tårnet. Hvis det var etter angrepet, var kanskje denne delen av kongsgården allerede blitt en ruin.

Les mer om middelalderfunnene fra Avaldsnes og hanseatenes angrep på arkeologibloggen.