CIENS_løsningspils 2020

Klimautfordringene: Møt forskerne med løsningene

Nyhetsbildet er ofte preget av negative vinklinger på klimautfordringene. Men på løsningspils den 16. september skal ni forskere fra CIENS-samarbeidet gi deg noen positive svar.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

På årets arrangement skal Nina Kjølsen Jernæs fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)  se på behovet for forebyggende og skademinimerende arbeid knyttet til våre kulturminner.

– Målet er at vi er forberedt til å beskytte og minimere skader på umistelige kulturminner dersom ekstremhendelsene oppstår der vi minst ønsker det, sier hun.

Kjølsen Jernæs er malerikonservator i NIKU, men jobber også mye med skademinimerende tiltak og restverdiredning i eldre bebyggelse.

CIENS samabeidet består av: CICERO, TØI, NILU, NIVA, UiO, NIBR, MET, NINA i tillegg til NIKU.

Se arrangementet her onsdag 16. september kl 16. 

 

løsningspils 2018
Løsningspils på KulturhusetMange publikummere på løsningspils. Her fra arrangementet i 2018.
Nina Kjølsen Jernæs
Nina Kjølsen JernæsNina er malerikonservator hos NIKU.

– Kulturminner og klimapåvirkninger er også en naturlig del av dette arbeidsområdet, og jeg gleder meg til å presentere våre løsninger på Kulturhuset.

Jernæs er opptatt av klimautfordringene presser oss også til å gjøre vanskelige valg ved å prioritere, og dette arbeidet er med på å gjøre oss mer bevisste på skattene vi omgir oss med.

– Kanskje kan det ekstreme klimaet bidra til at vi blir enda mer oppmerksomme på verdien av kulturarv?

Fortsetter suksessen med løsningspils

Det er tredje gang at CIENS arrangerer løsningspils på kulturhuset i Oslo. Denne gangen går arrangementet på dag en av forskningsdagene.

CIENS er et strategisk samarbeid mellom ni selvstendige forskningsinstitutter med ledende miljøer innen ulike naturvitenskapelige og samfunnsvitenskapelige fag.

Løsningspils - 9 forskere, 9 løsninger

Hvilke løsninger på ulike samfunnsutfordringer kan forskningen by på? CIENS-forskerne stiller uten begrensninger når de skal kort presentere 9 innsiktsfulle, originale, og oppsiktsvekkende løsninger på noen av de store miljø- og klimautfordringene vi har i norske byer i dag.Konferansier: Kristin Halvorsen, CICEROProgram for kvelden (med forbehold om endringer):1. Petter Christiansen, TØI: «Parkeringsrestriksjoner – et alternativ til bompenger for å begrense trafikken i byområder?»2. Trond Vedeld, NIBR/OsloMet: «Samskapende lederskap – en forutsetning for klimaomstilling i by?»3. Helga Therese Tilley Tajet, MET: «Synes du det har regnet mye i det siste? Vår nye tjeneste for klimadata gjør at du enkelt kan finne ut nøyaktig hvor mye.»4. Sondre Meland, NIVA: «Kan rensedammer bidra til biologisk mangfold?»5. David Barton, NINA: «Bynatur og overvannsgebyr som blågrønne løsninger på ‘klimaskam’?»6. Jana Sillmann, CICERO: «Hvordan bedre sesongvarsler kan bidra til mer bruk av fornybar energi». (Presentasjonen vil bli holdt på engelsk).7. Annika Haugen og Maja Granberg, NIKU: «Kulturarven og klimaet i norske byer – hvordan kan fortiden bidra til fremtidens løsninger?»8. Kjetil Lysne Voje, UiO: «Naturen i endring: Evolusjon på høygir»9. Hilde Uggerud, NILU: «Digitale dingser: Visste du at roteskuffen din kan være et skattkammer?»Til slutt kommer alle forskerne opp på scenen, og det blir mulighet for å stille spørsmål fra salen.Løsningspilsen arrangeres av CIENS som del av Forskningsdagene 2019. Inngang til Kulturhuset er gratis - velkommen!CIENS er et strategisk samarbeid mellom forskningsinstituttene CICERO, Meteorologisk institutt, NIBR, NIKU, NILU, NINA, NIVA, TØI og Universitetet i Oslo.

Gepostet von CIENS am Donnerstag, 26. September 2019
Løsningspils 2019 Se opptaket fra Løsningspilsen i 2019 i dette opptaket.

CIENS-forskerne stiller uten begrensninger når de skal presentere innsiktsfulle, originale, og oppsiktsvekkende løsninger på noen av de store miljø- og klimautfordringene vi har i norske byer i dag.

Arrangementet er fullbooket men du kan følge Løsningspilsen live på CIENS sine facebooksider.