Jan Magne Gjerde og Albert Lin. ved bergkunsten i Alta.
Jan Magne Gjerde og Albert Lin NIKUs Jan Magne Gjerde har forsket på bergkunst i rundt 20 år og har delt den nyeste forskningen på feltet med National Geographic-programleder Albert Lin.

NIKU-forsker forteller om bergkunsten i Alta på National Geographic

Jan Magne Gjerde fra NIKU er en av landets fremste eksperter på bergkunst, og i en ny episode av National Geographic-serien «Tapte byer med Albert Lin» forklarer han hvordan 6-7000 år gamle fortellinger i stein kan hjelpe oss med å forstå det nord-europeiske jeger- og sankersamfunnet.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken

Bergkunsten i Alta er på UNESCOs verdensarvlister, og er et unikt innblikk i verdensbildet til mennesker som levde for 6-7000 år siden. Jan Magne Gjerde er forsker i NIKUs nordområdeavdeling, og har jobbet med helleristninger i rundt 20 år.

Ny forskning på bergkunst

I den nyeste episoden av National Geographic-serien «Tapte byer med Albert Lin» tar han programleder Albert Lin med til Alta og presenterer den nyeste forskningen på feltet.

– Det vi ser er at helleristningene inneholder langt mer informasjon enn vi tidligere har antatt. En del av motivene er referanser til steder i landskapet, som bjørnehi, reinsdyrgjerder og steder de jaktet. Egentlig kan vi si at de store panelene med er rene google maps i steinalderversjon!

Episoden «Stonehenge» hadde premiere i Norge 10. november, og sendes igjen på National Geographic TV onsdag 13. november klokka 20.00.

Gjerdes forskning på bergkunsten i Alta er en del av forskningsprosjektet Stone Age Demographics ved Universitetet i Tromsø.

Dyr og mennesker i landskapet Et av temaene Jan Magne Gjerde snakker om på National Geographic er hvordan figurenes plassering i steinen gjenspeiler landskapet de lever i.
Bjørner under midnattsol i AltaHelleristningene er mellom 6-7000 år gamle.
Bergkunsten i Alta
På UNESCOs verdensarvlisterAlta har Nord-Europas største konsentrasjon av bergkunst fra jeger-, fisker- og sankersamfunnet, og har siden 1985 vært på UNESCOs verdensarvlister. Foto: Jan Magne Gjerde

Fra Stonehenge til Alta

Episoden «Stonehenge» begynner med de kjente steinformasjonene i Storbritannia, før den går via steinalderbosetningen Blick Mead i nærheten, og så videre til Alta. Bergkunsten i Alta er relevant fordi den nettopp er en av få kilder vi har på religion og verdensbilde i Nord-Europa i steinalderen.

– Bergkunsten forteller oss hvor viktige dyrene var i jeger-, fisker- og sankersamfunnet. Forholdet mellom dyr og mennesker var sentralt i steinalderen, og trolig hadde de ikke et så klart skille mellom dyr og mennesker eller det reelle og det rituelle landskapet heller, forteller Gjerde videre.

Lyset framhever og skjulerEt av temaene Jan Magne ser på er hvordan lyset er viktig for å se helleristningene. De samme figurene som her et fotografert i lyset fra midnattsola, endrer form eller forsvinner nær i annet lys.
Uten sollys synes ikke bergkunstenI ordinært overskya dagslys er figurene ikke lenger synlige.
Figurer ved morgengryDe samme figurene som over i skrålys om morgenen.