Stor spenning rundt ny arkeologisk utgravning i Bergen

I vår og sommer fant arkeologene spor fra velstående Bergensere i middelalderen. Nå får de en ny og unik mulighet til å åpne et kikkhull til Bergens historie.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

Arkeologene fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) skal frem til slutten av desember gjøre en arkeologisk undersøkelse på den nedre delen av Øvre Korskirkeallmenningen i Bergen.

Her er en kort video om prosjektet:

BIR skal lage en ny bosskum som skal senkes ned i bakken etter hvert som arkeologene graver seg nedover i kulturlagene.

BosskumI Bergen graves det inne i en bosskum som senkes på plass etterhvert som arkeologen kommer ned i kulturlagene.

Skal grave i hjertet av middelalderens Bergen

Graveområdet ligger innenfor det automatisk fredete kulturminnet Middelalderbyen Bergen, og befinner seg litt utenfor hjertet av Vågsbunnen.

– Puslespillet om Bergens historie og menneskene som har levd her er fortsatt ikke ferdig. Gjennom å grave i Øvre Korskirkeallmenningen håper vi på å finne flere spennende puslespillbrikker, sier Rory Dunlop, som er prosjektleder og arkeolog i Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

Vågsbunnen var et av Bergens mest sentrale og betydningsfulle strøk i middelalderen og etterreformatorisk tid.

Gullringen fra Kong Oscars gateRing funnet i Kong Oscars gate i Bergen i slutten av mai 2017 foreløpig datert til før 1300, kanskje omkring midten av 1200-tallet.

Vet lite om denne delen av Bergen
Det er gjort færre arkeologiske undersøkelser i Vågsbunnsområdet, særlig sammenlignet med Bryggen som det andre sentrale området i middelalderbyen.

– Mange bergenserne tror nok sikkert at vi vet det som er å vite om Bergen i middelalderen, men vi vet altså relativt sett lite om denne delen av middelalderbyen. Derfor er dette veldig spennende, sier Dunlop.

Finner de mer gull?
Arkeologene i Norsk institutt for kulturminneforskning gravd ut en lignende grop et steinkast unna i Kong Oscars gate i mai i år, og da dukket det opp en gullring som nå kan sees på Bryggens Museum.

– Sjansene for å finne en ny gullring er ikke stor, men vi er ganske sikre på at vi finner mye som er som gull – i alle fall for arkeologer, sier Dunlop.