Film: Rensing av ‘Et digt om døden’

NIKUs malerikonservator Nina Kjølsen Jernæs forteller om prosessen med å rense Christian Skredsvigs 'Et digt om døden' i Frogner kirke.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

Frogner kirke i Oslo er under totalrestaurering og i den forbindelse så renser og behandler NIKUs kosnervatorer ‘Et digt om døden’ malt av Christian Skredsvig i 1900.

Rensing

Konservatorene skal feste løs maling og rense overflaten. Maleriet er veldig skittent, så NIKUs malerikonservatorer arbeider i en totrinns-prosess.

Først må sot og smuss på overflaten fjernes. Så kan fernissen renses. Ferniss er et lag med lakk som ble påført maleriet etter det var ferdig malt.

Det er i utgangspunktet fargeløst og gir overflaten en metning og en fin glans. Med tiden blir fernissen gulbrun. De opprinnelige fargene får en skittent utseende og fargekoloritten forskyves slik at kontrastene forsvinner.

RensingKonservatorene renser i en to-trinns prosess. Først så bruker de et triammoniumsitrat for å løse opp sot og smuss, så kan de fjerne fernissen med en løsemiddelblanding.
Før og etter rensingStor endring på før og etter rensing

Retusjering

Etter rensing av smuss, sot og gammel ferniss, så skal en ny ferniss påføres. Siden det har vært noe løs maling på maleriet, har det også falt av noe original maling.

I disse områdene hvor malingen mangler,  skal NIKUs malerikonservatorer male inn riktig farge.

Arbeidet med ‘Et digt om døden’ utføres på vegne av Kirkelig Fellesråd i Oslo

Se prosjektsiden om rensingen av dette maleriet