Tuneskipet på frimerke

Tuneskipet på 13 millioner frimerker

For 150 år siden var Tuneskipet det første norske vikingeskipet som ble gravd ut og bevart. Nå kommer det på 13 millioner frimerker.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

Pressemelding fra Posten Norge

Tuneskipet var en arkeologisk sensasjon da det ble gravd ut i 1867, og er fortsatt ett av Norges mest kjente historiske gjenstander.

De ble funnet på Haugen gård i Rolvsøy i nåværende Fredrikstad kommune. Navnet kommer av at gården lå i Tune herred for 150 år siden.

– Tuneskipet er en viktig del av norsk historie, og har gitt oss mye kunnskap om hvordan livet var på 900-tallet, da det ble bygget. At Posten Norge nå gir ut to frimerket hvor skipet er motiv, gjør at jeg tror at interessen for skipet blir enda større, sier arkeolog Knut Paasche ved Norsk institutt for kulturminneforskning.

Lansering tuneskipet på frimerke
LanseringArkeolog Knut Paasche (til høyre) og frimerkedirektør Halvor Fasting i Posten viser fra frimerkene som gis ut 21. april. Bildet er tatt på Haugen gård, der Tuneskipet ble gravd ut i 1867.

Han har skrevet doktorgrad på Tuneskipet, og har også rekonstruert det. Det orginale funnet ligger i dag i Vikingeskiphuset i Oslo.

Det ene frimerket som gis ut består av foto av Tuneskipet slik det er i dag, og en tredimensjonal 3D-gjengivelse etter Knut Paasches rekonstruksjon. Det andre frimerket viser Karl Fredrik Kellers akvarell av Tuneskipet til havs.

 

Tuneskipet Keller
FrimerkeKarl Fredrik Kellers akvarell av Tuneskipet til havs.
Tuneskipet på frimerke
Frimerke Foto av Tuneskipet slik det er i dag, og en tredimensjonal 3D-gjengivelse etter Knut Paasches rekonstruksjon.

Begge frimerkene var valør for A-post, og kan dermed brukes til vanlige brev under 20 gram. Frimerkene er i salg fra fredag 21. april.