Skjelettet fra Sverresborg er fra middelalderen

I forbindelse med den arkeologiske undersøkelsen tidligere i høst av brønnen tilhørende borganlegget på Sverresborg, like utenfor Trondheim sentrum, fant vi igjen skjelettet som ble avdekket i 1938.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken

76 år etter forrige utgravning lå skjelettet skjult mellom store steiner og metertykke lag med organiske sedimenter.

Dette gjorde at det graveteknisk var vanskelig å komme til for å kunne eksponere hele skjelettet.

Allikevel så var det i forbausende god forfatning og en første osteoarkeologisk analyse viser at det er levningene etter en mann i 35 – 40 års alderen.

Fischerkart 1930
1938Skjelettet i 1938. Bilde av Gerhard Fischer. Foto: Riskantikvaren
2014Skjelettet slik det ser ut i 2014

Det har vært knyttet stor spenning til resultatene fra 14C analysene (radiologisk datering), og resultatene ble tilgjengelige tidligere i dag. 14C analysene viser at skjelettet får en dateringsramme fra 1171-1274.

Kroppen i bunnen av brønnen tilhører en middelaldrende man som sluttet å puste for mer enn 800 år siden, og vi er mer enn rimelig sikre på at skjelettet i brønnen kan knyttes til de dramatiske fortellingene i sagaen da Sverresborgen ble ødelagt.

Undersøkelsene er ikke ferdige. NIKU og Universitetet i Stavanger Arkeologisk museum forsetter nå med rapportering og ostearkeologisk arbeid og vi skal i tillegg forberede for å sende inn flere dateringsprøver til analyse.