Skjelett funnet i brønnen på Sverresborg

NIKUs arkeologer har undersøkt brønnen ved borgruinen på Sverresborg i Trondheim. Etter fire dager med tungt arbeid har vi fått lønn for strevet. Skjelettet er funnet, det er godt bevart, og antagelig i samme tilstand som det var i 1938.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

Beinene er godt bevart og Sean Denham første gjennomgang viser at det er en mann i 35 – 40 års alderen.

Brønnen ble sist gang undersøkt på slutten av 1930-tallet under ledelse av arkitekt Gerhard Fischer og Sigurd Tiller som da var sjef for Folkemuseet på Sverresborg. I 1938 ble det gjort et oppsiktsvekkende funn på bunnen av brønnen da man avdekket et skjelett, og skjelettfunnet ble koblet til Sverres saga.

SkjelettresterFoto: NIKU 2014
SkjelettresterFoto: NIKU 2014

Sagaen forteller at da baglerne inntok borgen fra birkebeinene i 1197, kastet de en død mann i brønnen.

Av ulike grunner ble skjelettet liggende igjen i brønnen etter Tillers og Fischers undersøkelser, men nå over 70 år senere skal NIKU, på oppdrag for Riksantikvaren, undersøke om skjelettet fortsatt befinner seg der, og i så fall ta det opp.

Med seg i felt har NIKU en osteolog som er ekspert på menneskebein, og en kriminaltekniker fra politiet som skal hjelpe oss å vurdere omstendighetene rundt liket i brønnen.

Vi holder alle muligheter åpne! Følg med på NIKUs hjemmeside der vi legger ut informasjon når undersøkelsene er i gang.