Veggmaleri på Atlungstad brenneri Veggmaleri i brennerikjeller etter restaurering er malt av Rudolf Vie. Her ser vi en av datidens styremedlemmer som var glad i hester. Ansiktet hans er et nydelig portrett.

Atlungstad brenneri: Konservering av veggmalerier

Atlungstad brenneri på Stange har bevart flere veggmalerier som er malt av en tidligere ansatt på 1950-tallet. Maleriene er fantastiske vitner om brenneriets tidligere hverdag og produksjon.

Veggmaleriene i brennerikjeller var skitne, og malingen hadde løsnet i store flak. NIKU limte disse på igjen, og renset overflatene. Dessuten ble det under rehabiliteringen funnet veggdekor i maltlageret som NIKU finavdekket og restaurerte.

Brenneriet er i 2013 blitt etablert som et industrielt kulturminne, og restaurering av veggmaleriene ble støttet av Riksantikvaren.

Prosjektleder: Susanne Kaun

  • Status
    Ferdigstilt
  • Oppdragsgiver
    Atlungstad brenneri
  • Tidsperiode
    2017
Brennerikjeller_for_behandling
Før restaurering. Veggmaleriet i brennerikjeller hadde omfattende skader og overflaten var svært skitten.
løs maling
Løs maling Malingslaget var sprukket og hadde løsnet i store flak.
Rensing Konservator Christine Løvdal renser overflaten med mildt såpevann og rensepensel.
Konsolidering. Konservator Susanne Kaun fester malingsflakene med hjelp av et varmeskje, som er et lite strykejern.
Konsolidering Konservator Susanne Kaun fester malingsflakene med hjelp av et varmeskje, som er et lite strykejern.
Veggmaleriet i maltlageret ble oppdaget under rehabiliteringen.
Før restaurering Veggmaleriet i maltlageret ble oppdaget under rehabiliteringen. Det viser en okse og et fat med «Drank», som er et biprodukt fra akevitt-produksjonen, og som tjente som kraftfor for oksene.
Etter finavdekking og restaurering var motivet lesbart igjen, og på høyre siden ble det fremkalt deler av oksens hode og brenneribygningen.
Etter restaurering Etter finavdekking og restaurering var motivet lesbart igjen, og på høyre siden ble det fremkalt deler av oksens hode og brenneribygningen.