Men det er ikke bare en grav, det er det som er så spesielt med den her har det vært tre individer som har vært gravlagt i samme veldig smale grav.
Massegrav fra middelalderen Her graver arkeologene Solfrid Granum og Tone Bergland et av de tre individene som ble funnet i samme grav. Foto: Sara Langvik Berge, NIKU

Gravmysterium i Gamlebyen

NIKUs arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende gravfunn i Oslo. Kan de ha funnet en massegrav fra borgerkrigstiden?

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

Våren 2019 startet Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) med overvpking av arkeologi i forbindelse med bygging av nye trikkespor i regi av Bymiljøetaten.

Forrige uke gjorde arkeologene oppsiktsvekkende funn i Bispegata. To meter under bakken rett ved ruinene av Hallvardskatedralen, oppdaget de en grav med tre individer hvor det lå tre skjeletter.

– Det som er så unikt med dette funnet er måten skjelettene lå på. Normalt ligger skjelett med armene til siden, over magen eller på brystet. I dette tilfellet lå to av skjelettene med armene over hodet. Det tyder på at individet har blitt holdt i armer og bein og kastet i et hull. Et annet skjelett så ut til å ha blitt rullet ned i graven, sa prosjektleder Michael Derrick til Dagbladet.

I tillegg til skjelettenes spesielle posisjon har de også tegn til skader.

– For oss er det tydelig at kroppene ikke har blitt behandlet med respekt. Blant annet har vi observert kuttskader både i hode og nakke, noe som er tegn på krigsskader, forteller Derrick.

Utgravningen gjøres på vegne av Bymiljøetaten i Oslo kommune og med dispensasjon fra Riksantikvaren.

Pressen kan ta kontakt med Kommunikasjonsansvarlig Thomas Wrigglesworth på tlf 95877882.

Spennende gravfunn i Oslo Arkeolog og osteoarkeolog Tone Bergland forteller mer om graven i denne filmen.

Kastet ned i graven?

Arkeologene har fundert på hvordan individene har havnet i graven som arkeologene ser tydelig.

– Så vi tenker litt at  noen som har stått ved graven og holdt i armene og slengt dem ned i graven slik at de har havnet på den høyre siden av graven, sier osteoarkeolog i NIKU Tone Bergland.

Hun påpeker også at både brystkasse og hodeskallene lener seg den veien.

Skjelettgravning i Gamlebyen
Nøysomt arbeidHer graves det nederste skjelettet. Foto: Sara Langvik Berge, NIKU
To av individene fra massegraven i Gamlebyen
Massegrav? Her er to av individene fra graven i Gamlebyen. Legg merke til hvordan skjelettene ligger til en side av graven med armene rett opp. Foto: Thomas Wrigglesworth, NIKU

Tegn på krigsskader

Flere av skjelettene har i tillegg kuttmerker som tyder på at disse individene har vært utsatt på krigshandlinger.

Og kanskje finner en noen svar i skriftlige kilder?

Derrick tror skjelettene kan kobles til borgerkrigen som fant sted i området i åra mellom 1130 og 1240.

– Skjelettene lå sammen i en massegrav, som oftest blir benyttet når lik må begraves fort. Derfor har det vært spennende å forsøke å koble det til en historisk begivenhet, sier Derrick, og legger til:

– Vi vet at Håkon Håkonssons saga sier at det i år 1240 var en kamp hvor Håkon Håkonsson ledet birkebeinerhæren i kampen mot hertug Skule Bårdsson. Denne kampen fant tilsynelatende sted rundt St. Hallvards katedral – like i nærheten av der skjelettene ble funnet.

Fremover vil NIKUs arkeologer gjøre flere undersøkelser for å kartlegge når og hvor skjelettene egentlig stammer fra. De vil også ta prøver for å se hvilket kosthold de hadde og om de hadde sykdommer.