Polar kulturarv

KRONIKK: Skjør polar kulturarv

- Om noen få år har fangsthyttene på Svalbard rast helt sammen, om de ikke er skylt på havet. Og historien med dem, skriver Anne-Cathrine Flyen fra CULTCOAST-prosjektet.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

I februar rullet NRKs spektakulære sakte-TV over tv-skjermene våre minutt for minutt, og vi ble trukket inn i Svalbards eventyrverden. Vi ble bergtatt av naturen og havet, av dyrelivet og de enorme dimensjonene på landskapet, av fjellene og av lyset – ikke minst av lyset.

Innimellom all naturen fokuserte NRK også på de historiske restene fra det menneskeskapte i det vide landskapet, og vi fikk spennende historier eller små glimt av mikroskopiske hytter der vi skuet innover mot land. For dette landet er faktisk berørt av mennesker.

Men nå truer klimaendringene med å rive bort de små fangsthyttene i et akselererende tempo.

Les hele kronikken hos forskning.no