Leting etter runer. Foto: Karen L. Holmqvist, NIKU

Dro på runejakt

Forskere fant to ukjente runeinnskrifter fra middelalderen i norske stavkirker.

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken Facebook Twitter

Det finnes over 300 runer og innskrifter fra middelalderen i norske kirker. Men nå kan runeforskere og andre interesserte glede seg over i flere nyoppdagede innskrifter.

Styrlaug i Hopperstad kirke

Det var NIKUs stipendiat og runolog Karen L. Holmqvist som oppdaget runene sammen med kollega Johan Bollaert fra Universitetet i Oslo da de dro til Hardanger og Sogn for å gjøre feltarbeid i forbindelse med doktorgradsprosjektene sine.

Holmqvist jobber med selvuttrykk i middelalderinnskrifter fra Norge, og Bollaert jobber med bruk av interpunksjon i bokstav- og runeinnskrifter fra norsk middelalder. For begge er det nyttig å ha sett innskriftene i konteksten de kommer fra, og i tillegg håpte de selvfølgelig også på å oppdage nye innskrifter.

– I Hopperstad stavkirke fant vi to nye innskrifter på en søyle med mange innskrifter fra før. Den ene var vanskelig å tolke, men den andre er navnet Styrlaug.

Navnet Styrlaug finnes også på veggen like ved, og Holmqvist mener det er litt spesielt at det finnes to ganger.

– Vi vet ikke helt hvordan vi skal tolke dette. Det kan være et ønske om å bli bedt for, og hvis en skriver det to ganger så øker det kanskje sjansene for at noen ser navnet og ber for deg. I alle fall så fant vi et nytt tilfelle, sier Holmqvist.

Minuskler i Borgund kirke

I svalgangen på Borgund stavkirke fant Holmqvist og Bollaert flere minuskler. Minuskler er små bokstaver i det latinske alfabetet, og ikke runer.

– Vi fant store, fine minuskler som var omtrent 10 til 15 cm høye. De var veldig fint innrisset og ser ut som noe som kan ha vært fargelagt, sier Holmqvist.

– Jeg vet ikke om det er lett å fargelegge minuskler på en stavkirke, men i et manuskript vil man typisk kunne se slike minuskler som er fargelagte, sier Holmqvist.

Nylig oppdaget runeinnskrift. Navnet Styrlaug i Hopperstad stavkirke. Foto: Johan Bollaert
StyrlaugNyoppdaget runeinnskift i Hopperstad stavkirke.
IHSNyoppdagede minuskler fra Borgudn stavkirke.

De fleste var enkeltstående, men de fant også noen områder der det så ut som om at noen har øvd på å lage disse minusklene.

– I tillegg fant vi et sted der det stod ihs, som er en vanlig betegnelse for Jesus. Og det er veldig spesielt siden det er ganske sjelden man finner noe annet enn vanlige egennavn blant graffitiinnskriftene med bokstaver. Når man ser på runegraffiti er dette ganske vanlig, men det er veldig gøy når man finner en person som har skrevet med bokstaver og skriver noe annet enn navnet sitt, sier Holmqvist.

Både Holmqvist og Bollaert har litt over et år igjen av prosjektene sine, og nå jobber de med å sammenstille og analysere materialet.

Den ferdige analysen kommer i avhandlingene, men Bollaert og Holmqvist har også ambisjoner om populærvitenskapelige og forskningsartikler om temaene.