Telemarks «berlinmur» – om kulturarv og visualisering

Telemarks «berlinmur» – om kulturarv og visualisering

Visualiseringen av nytt regjeringskvartal er et kroneksempel på hvordan utviklingsprosjekter skaper debatt. Men hva skjer når debatten uteblir? Les mer i dette blogginnlegget på forskning.no

Synes du denne saken er like spennende som oss? Del denne saken

Av Herdis Hølleland & Joar Skrede, Kulturarv og samfunn

Som ordet tilsier skal visualiseringer visualisere noe – enten ved hjelp av kart, tegninger, foto, 3D-modeller aller annet. Visualiseringer brukes ofte i planlegging for å vise hvordan nye bygg vil bli seende ut, og hvordan de vil påvirke eksisterende bylandskap. Det gjør at visualiseringer blir et viktig hjelpemiddel for utviklere, planleggere, forvaltere og politikere som skal ta stilling til om nye bygg skal bygges eller ikke.

I en spørreundersøkelse foretatt av NIKU, viser det seg at ansatte i kulturminneforvaltningen har et ambivalent forhold til visualiseringer. Mange er positive og bruker ulike visualiseringsverktøy i sitt daglige virke, mens andre er mer skeptiske og mener visualiseringer kan fremstille planlagte prosjekter på en måte som ikke er «objektiv». Det derfor ikke så rart at visualiseringene skaper  debatt.

Kulturminnevernet roper gjerne varsko når nybygg påvirker eksisterende kulturmiljøer negativt. Dersom lokalpolitikere likevel velger å gi byggetillatelse, følger kanskje en innsigelse. Men det ikke alltid slik. Noen ganger kommer debatten først etter at bygget er oppført. Brotorvet kjøpesenter i Stathelle er et slikt eksempel.

Les hele blogginlegget på Kulturminnebloggen hos Forskning.no