Thomas Ragazzon

  • I permisjon —
  • Muralmalerikonservator

Telefonnummer: 936 32 208

E-post: thomas.ragazzon@niku.no

    Avdeling:
  • Konservering

Thomas Ragazzon Smestad er maleri- og veggmalerikonservator (NKF-N). Thomas har lang erfaring med kompetanse innen konservering av kalkmalerier, moderne veggmalerier, historiske bygninger, historisk malte overflater, interiørdekorasjoner og fargeundersøkelser.

Han er utdannet malerikonservator med mastergrad fra Universitetet i Oslo. Han har også en treårig utdannelse fra Instituto per l’Arte e il Restauro i Firenze, hvor han studerte konservering og restaurering av fresker samt andre typer veggmalerier og veggdekorasjonsteknikker.

I Italia har han blant annet jobbet med freskomaleriene i «Paradiso degli Alberti» (Firenze), freskomaleriene på «Istituto Geografico Militare» (Firenze) og med freskomaleriene i Ex Convento di Santa Marta i Siena.

I 2012 var Thomas med å starte «Oslo Konserveringsatelier» hvor han arbeidet frem til 2018. Thomas har i denne perioden vært prosjektleder for flere større og mindre konserveringprosjekter over hele Norge. Viktig oppdragsgiver for atelieret var Emanuel Vigeland Museum, Forsvarsmuseet, Henie Onstad kunstsenter og Stenersen samlingen.

Fra 2017-2019 har Thomas jobbet for Nasjonalmuseet med konservering av malerisamlingen som en forberedelse til flytting av samlingen til nytt museumsbygg.

Siden 2019 har Thomas jobbet som seniorkonservator for Norsk institutt for kulturminneforskning. Thomas har vært prosjektleder for flere større prosjekter som «det ovale rommet» av Johan Fredrik Eckersberg i den britiske ambassaden, «Fugleværelset» på det kongelige slott av Johannes Flintoe. Thomas har den siste tiden jobbet med Picasso-veggdekorasjonene i Regjeringskvartalet i Oslo, freskomaleriene av Per Krogh i «Oslo Lysverker» og med Aage Storsteins kubistiske utsmykning på søylene i Tordenskioldsgate 12 i Oslo.

Thomas utfører også bygning- og fargeundersøkelser og har arbeidet med bygg som Stenberg (Toten, Mjøsmuseet), Fladhammer (Luster) og Wøyen gård (Bærum).